Osnovne činjenice o alergijama


 

Svaka supstanca koja izaziva alergijsku reakciju naziva se alergen. Najrasprostranjeniji alergeni su polen, grinje, buđ, kućni ljubimci, pčele i ose, industrijske i kućanske hemikalije, i namirnice kao što su mlijeko i jaja. Manje uobičajeni, ali prisutni alergeni uključuju orahe, voće i lateks.
Svaka supstanca koja izaziva alergijsku reakciju naziva se alergen. Najrasprostranjeniji alergeni su polen, grinje, buđ, kućni ljubimci, pčele i ose, industrijske i kućanske hemikalije, i namirnice kao što su mlijeko i jaja. Manje uobičajeni, ali prisutni alergeni uključuju orahe, voće i lateks
Simptomi alergija uključuju kihanje, curenje iz nosa, svrab u očima, teškoće pri disanju i osipe na koži. Tip simptoma zavisi u velikoj mjeri od načina na koji ste došli u kontakt sa alergenom. Tako ćete, na primjer, imati teškoće sa disanjem, ukoliko ste udahnuli polen.
Uobičajeni alergijski poremećaji uključuju:

  • polensku groznicu
  • ekcem
  • astmu

Pojedine osobe će alergiju najvjerovatnije naslijediti od nekog iz porodice. U ovim situacijama za osobe koji su naslijedili alergiju kaže se da su atopični. Dječaci su češće atopični nego djevojčice, a pojava je rasprostranjena i kod beba sa niskom tjelesnom težinom pri rođenju.
U rijetkim slučajevima, alergija može dovesti do ozbiljne reakcije koja se zove anafilaktički šok, koji može biti fatalan. 
 
Reproduced with permission from NHS Choices (www.nhs.uk) © Crown Copyright 2010

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS