ORGANIC LAND: Sve od kokosa

ORGANIC LAND: Sve od kokosa

kokos-velika_498045S1

Kokos, kao izuzetno hranljiva namirnica čini najveći dio ishrane u pojedinim ostrvskim zemljama koje karakteriše dugovječnost i najmanji procenat oboljelih od kardiovaskularnih bolesti. Duga lista zdravstvenih benefita kokosa koja se generacijama prenosi sa koljena na koleno danas je najvećim dijelom prihvaćena od strane moderene nauke. Epidemiološke studije pokazale su da polinezijski narodi koji konzumiraju puno kokosa imaju manji nivo holesterola u krvi i manju incidencu ateroskleroze nego Evropljani i stanovnici polinezijskih ostrva koji konzumiraju prozapadnjačku hranu. Jedna od glavnih studija izvedena je sa stanovnicima udaljenih Pacifičkih ostrva, koja su relativno izolovana od zapadnih uticaja i kao takva zadržala svoju tradicionalnu ishranu. Kokos su konzumirali u svakom obroku, u različitim oblicima, ili kao užinu, između obroka. Količina kokosovog ulja koje su konzumirali svakog dana u ishrani bila je i preko 100 grama ( pola šolje ). Istraživači su utvrdili da nije bilo tragova srčanih oboljenja, dijabetesa, raka, hipotireoidizma ili drugih zdravstvenih problema uobičajenih u Zapadnom društvu, a u proučavanju je učestvovalo ukupno 1816 pojedinaca, čija se starost kretala sve do 96 godina. Svi stanovnici, uključujući i najstarije, imali su nizak krvni pritisak. Ukupni holesterol i LDL holesterol bio je 10 do 30 procenata niži u poređenju sa Šveđanima, koji konzumiraju manje zasićenih masnoća a više mononezasićenih i polinezasićenih masti za koje se kaže da su “zdrave za srce”.
Kokos je bogat vlaknima i predstavlja odličan izvor vitamina i minerala, do te mjere da je kokosova palma okarakterisana kao drvo života Dokazano je da kokosovo ulje sadrži i fitosterole, koji su zaslužni za antizapaljensko i regenerativno svojstvo ulja, te ga stanovnici tropskih područja koriste za iscjeljivanje problema sa kožom, počev od rana i opekotina od sunca, dok oni iz kontinentalnih dijelova za ublažavanje bora i elastičnost kože, kao i za liječenje apscesa, čireva, akni, ekcema, psorijaze, dermatitisa.
Kokos u svim svojim oblicima – kao mlijeko, voda, ulje ili sirov, pokazuje značajan efekat u prevenciji i liječenju niza oboljenja, među kojima i astmu, bronhitis, grip, upalu desni, bol u grlu, slabost, neuhranjenost, skorbut, žuticu, ulcerozni colitis, Kronovu bolest, zatvor, mučninu, kamen u bubregu, gonoreju, neredovne i bolne menstruacije, infekcije izazvane kandidom… Dokazano je da kokos ima i antikancerogena svojstva koja naročito pomažu u borbi protiv raka debelog crijeva i raka dojke.

organic-land-sve-od-kokosa

Organic Land Tuzla – PONUDA


Kokosova voda- ovaj blagotvorni napitak stručnjaci preporučuju za poboljšanje opšteg zdravstvenog stanja, jer je po molekularnom sastavu sličan krvnoj plazmi. Ljekari već dugo znaju da je riječ o pravom blagu, jer su tokom Drugom svetskom ratu u bitkama na Pacifiku, i Japanci i Amerikanci, umesto transfuzije ranjenicima davali kokosovu vodu, upravo zbog sastava sličnog krvnoj plazmi.
Kokosovo ulje- ima visoku hranjivu vrijednost, ali i ljekovito djelovanje. Nažalost, dugo je bilo obezvrijeđeno i zaboravljeno u prehrani i medicini, no zadnjih par godina se ta nepravda polako ispravlja i kokosovom se ulju vraća njegova slava. Kokosovo ulje jača imunitet, poboljšava probavu, pomaže kod mršavljenja, djeluje protiv virusa, bakterija i gljivica i odlično je za njegu kože i kose.
Njegov ključni sastojak je laurinska kiselina, koju tijelo pretvara u monolaurin, supstancu koja koja ima snažno djelovanje protiv virusa, bakterija i gljivica pa na taj način štiti od mnogih infekcijskih bolesti. Laurinska se kiselina nalazi još jedino u majčinom mlijeku, u kojem štiti dijete od raznih infekcija dok njegov imunološki sustav još nije potpuno razvijen.
Drugi važan sastojak kokosovog ulja je kaprilična kiselina koja također djeluje protiv virusa, bakterija i gljivica pa tako jača imunitet. U tijelu se pretvara u monokaprin, supstancu koja ima vrlo snažno antifungalno djelovanje, pa je zato kokosovo ulje vrlo učinkovito u borbi protiv candide i drugih gljivica i nametnika u probavnom traktu. Potiče i rast korisnih bakterija, osobito mliječno-kiselih bakterija.
Kokosovo mlijeko- takođe nudi neke posebne zdravstvene beneficije. Ima antikancerogeno, antimikrobno, antibakterijsko, antivirusno djelovanje. Sadrži, laurinsku kiselinu,koja se takođe nalazi u majčinom mleku i pokazano je da promoviše razvoj mozga i zdravlje kostiju. Kokosovo mlijeko je izuzetno bogato vitaminima i mineralima. Kokosovo mlijeko sadrži visok nivo nekih od ključnih minerala kao što su, gvožđe, kalcijum, kalijum, magnezijum i cink. Ono takođe sadrži značajnu količinu vitamina C i E vitamina.
Kokosovi listići organski- imaju sve zdravstvene kvalitete i koristi kokosovog ulja. Sadrže mnogo vlakana, omega 6 masnih kiselina i proteina. Ne sadrže nikakve pojačivaće ukusa, sladila i konzervanse. Omiljen je u domaćoj kuhinji za pripremu raznih zdravih slastica
Kokosovi listići imaju nizak glikemijski indeks, primjeren je za dijabetičare i sve koji paze na unos šećera u svoje tijelo. Upotrebljavaju se kao dodatak pahuljicama, voćnim salatama, smoothijima, marmeladama… Mogu se koristiti i u domaćoj kuhinji ili ih konzumiramo kao samostalan obrok.
U ponudi Organic Land-a Tuzla pronađite:

  • kokosvo ulje organsko extra djevičansko,sa prirodnim ukusom i mirisom od 310 i 590 gr,
  • kokosova voda,
  • kokosovo čokoladno mlijeko,
  • kokosovo mlijeko,
  • kokos listići tostirani,organski,
  • organski kokosov šećer iz nektara kokosovog cvijeta 400 gr.

Više proizvoda iz Organic Land-a možete pronaći na njihovoj oficijalnoj web prezentaciji

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS