Orašasti plodovi zdravi za srce, a sjajni za struk

Orašasti plodovi zdravi za srce, a sjajni za struk

Istraživanje koje je obavljeno u Americi dokazalo je da unos orašastih plodova u organizam ne mora da se ograničava.
orašasti-plodovi-1552015
Naime, ljudi koji svakodnevno konzumiraju orašaste plodove ili ih konzumiraju kao zamjenu za drugu hranu, više gube na težini i imaju tanji struk.
Iako se ne može govoriti o značajnom gubitku kilograma i smanjivanju obima struka, rezultati su pokazali da orašasti plodovi ne goje, a odlični su i za zdravlje krvnog sistema.
Smanjuju stres
Orasi su bogati alfa-linolenskom kiselinom, pa tako štite srce za vrijeme velikog stresa kada je ono posebno ugroženo. Stres obično dovodi do pada imuniteta, ali ako jedete bademe koji su bogati vitaminom E, vitaminima B grupe i magnezijumom, sačuvat ćete imunitet.
Dobri za srce
Bademi, lješnjaci, kikiriki, brazilski, domaći i indijski orasi igraju važnu ulogu u smanjenju rizika od razvoja srčanih bolesti, pokazuje studija sa Harvarda. To je zato što orašasti plodovi mogu da smanje LDL holesterol. Osim toga, nude zdrave mononezasićene i polinezasićene masti, kao i vlakna koja štite srce. Orašasti plodovi bogati su i argininom, aminokiselinom koja pomaže da krvni sudovi budu opušteni.
Protiv raka pluća
Ishrana bogata pistaćima može donekle da štiti od razvoja raka pluća, pokazuje preliminarno istraživanje predstavljeno na Konferenciji o prevenciji raka. Naučnici misle da ključnu ulogu igra gama-tokoferol, tip vitamina E.
 Snižavaju loš holesterol
Istraživanje iz 2010. objavljeno u Arhivu interne medicine pokazuje da svakodnevna konzumacija šoljice orašastih plodova snižava loš LDL holesterol za 7,4 odsto. Osim toga, koncentracija triglicerida pada za više od 10 odsto.
Protiv raka prostate
Brazilski orasi su puni selena i mogu da pomognu i protiv  raka prostate, pokazala je studija provedena u Holandiji. Naime, muškarci koji su imali visoke nivoe selena u krvi imali su 60 odsto manje šanse za dobijanje uznapredovalog raka prostate 17 godina kasnije.
Zdravlje mozga
Zbog zdrave količine vitamina E orašasti plodovi se smatraju hranom za mozak, odnosno spriječavaju kognitivni pad koji obično dolazi sa godinama. Naročito se preporučuje kikiriki jer obiluje vitaminima B grupe.
Jačaju muško reproduktivno zdravlje
Dvije šake oraha na dan poboljšavaju kvalitet sperme s obzirom na vitalnost, mobilnost i morfologiju, pokazuje studija sa univerziteta UCLA.
(magazin.net.hr)

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS