Oporavak nakon potresa mozga

Oporavak nakon potresa mozga

Kao posljedica udarca u glavu može se javiti funkcionalni poremećaj koji se karakterizira prolaznim gubitkom svijesti, a dijagnosticira se kao potres mozga. Potres mozga koji nije praćen strukturnom ozljedom mozga, neće ostaviti ozbiljne neurološke posljedice. Odmah nakon ozljede se stanje očituje gubitkom svijesti, znojenjem, vrtoglavicom, glavoboljom, bljedilom, mučninom i povraćanjem.

Nakon ozljede gubitak svijesti traje nekoliko minuta, a nakon povratka svijesti bolesnik se ne sjeća povrede. Nakon što se bolesnik probudi iz nesvjestice pomućena mu je svijest, u strahu je, smušen i uzbuđen. Kasnije se neće sjećati niti toga stanja u kojem je bio nakon povratka svijesti.
Nakon zadobivenog potresa mozga, pacijent je dužan mirovati kako bi se izliječio. Za vrijeme mirovanja treba izbjegavati povratak aktivnostima i sportskim igrama, sve dok potpuno ne prestanu svi postkomocijski simptomi, kao što je glavobolja.
No nedavno je čak dokazano da pacijenti koji se vrate vježbanju unutar sedam  dana od povrede, bez obzira na svoje simptome, imaju upola manje postkomocijskog sindroma koji traje dulje od mjesec dana.

Ponekad se u oporavku od potresa mozga ranije uključivanje u sportske aktivnosti nakon ozljede povezuje s bržim oporavkom pacijenta. Pacijenti koji se vrate vježbanju unutar 7 dana od ozljede, imaju prepolovljenu stopu postojanih postkomocijskih simptoma, posebice onih koji traju dulje od mjesec dana.
Pacijenti se svakako ne smiju vratiti aktivnostima koje bi mogle biti rizične za njihovo ponovno ozljeđivanje, poput primjerice kontaktnih sportova ili bilo koje druge aktivnosti, prije nego to dozvoli liječnik. No neke lagane aktivnosti poput plivanja, hodanja i sobnog bicikliranja se svakako preporučuju jer su se pokazale korisnima.
Što znači da se u zaključku navodi da raniji povratak fizičkim aktivnostima nakon potresa mozga i ozljede glave, ublažava dugoročne postkomocijske simptome, te smanjuje neželjene posljedice gubitka mentalne kondicije te svakako fizičke kondicije. Ako je vjerovati ovim rezultatima nedavnih istraživanja čim prođe vrijeme strogog mirovanja, pacijenti trebaju početi s laganim sportskim aktivnostima koje nisu opasne, a koje će pomoći u bržem oporavku.

U slučaju potresa mozga potrebno je pridržavati se strogih uputa ljekarai ništa ne raditi na svoju volju kako bi se što prije oporavili te mogli nastaviti dalje sa svojim životom.

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!