Oporavak nakon poroda

Oporavak nakon poroda

porod-mama-beba01
Za neke žene rođenje vlastitog djeteta je vrlo stresno razdoblje, koje iziskuje vrijeme oporavka. Rođenje djeteta je normalan fiziološki proces, ali ženi je potrebno određeno vrijeme da se njezino tijelo oporavi. Nekim ženama je potrebno vrlo malo, dok drugim ženama niti godina dana nije dovoljna. U prosjeku se uzima godina dana da se tijelo žene vrati u prvobitno stanje prije poroda.
Postoje razlike između vaginalnog poroda i carskog reza, no proces ozdravljenja je potreban za oba poroda. Kada se beba rodi, posteljica se odvaja od maternice i izbacuje iz tijela. Posteljica je bila priljubljena uz zid maternice i nakon izbacivanja posteljice ostala je otvorena rana za koju je potrebno određeno vrijeme da zacijeli. Tijelo žene je fenomen koji se poprilično brzo oporavlja.
Već nakon samog porođaja, maternica se povuče kako bi se krvne žile zatvorile na samom mjestu posteljice. Nakon poroda žena osjeća kontrakcije koje su nalik trudovima, a to je znak da se maternica polako vraća u svoj položaj. Kontrakcije traju nekoliko dana, na početku su vrlo jake i neke žene osjete popriličnu bol, dok nakon nekoliko dana počne popuštati. Ako dojite također ćete pospješiti djelovanje maternice, jer stimuliranje bradavica stvara kontrakcije maternice.
Ako su bolovi nepodnošljivi možete uzeti lijekove protiv bolova, na primjer ibuprofen kojeg možete koristiti iako dojite. Nikada nemojte uzimati lijekove sami, tražite savjet liječnika, patronažne sestre, primalje, bilo kojeg liječničkog osoblja koje će vam dati adekvatan savjet i pomoć. Grčevi su ponekad nepodnošljivi i zaista je potreban analgetik.

Maternica će se svakim danom sve više i više uvlačiti i vraćati na svoje mjesto, a samim time će vam trbuh biti sve manji i manji. Kada se maternica uvlači, ona se spušta u zdjelicu, iza same stidne kosti.
Tijekom vašeg boravka u bolnici za vas se brine osoblje bolnice, a kada se vratiti kući, ta odgovornost je samo na vama. Odmarajte se što više, s obzirom na brigu oko bebe pokušajte iskoristiti svaki slobodan trenutak i odmoriti se. Kućanske poslove neko vrijeme izbjegavajte i prepustite mužu, majci, sestri, svekrvi…
Žene koje su rodile vaginalno, a imale su epiziotomiju moraju paziti na rez, kao i one koje su imale carski rez. Kod epiziotomije, često mijenjajte uloške, i pokušajte mokriti pod mlazom vode. Morate izuzetno brinuti o svojoj higijeni, jer je to otvorena rana koja se može inficirati. Savjetuje se da se kupate u toploj vodi ili stavljate tople obloge kako bi omogućili što brže zacjeljivanje rana. Povoj uvijek mora biti čisti.
Pijete puno tekućine, unosite u svoj organizam što više vitamina. Spolne odnose izbjegavajte sve do trenutka kada rana nije potpuno zacijelila. Iskažite svoju ljubav prema mužu na drugi način, nikako ga nemojte zanemariti s obzirom na brigu oko djeteta. Iskoristite pomoć od svakog tko se ponudi i odmarajte se.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS