Operacija nosa i sinusa

Operacija nosa i sinusa

operacija
Za potpuno zdravlje čovjeka bitno je da nos i sinusi normalno funkcioniraju. Najvažnija funkcija nam je disanje kao i osjet mirisa, a na neke ljude estetski izgled nosa utječe na psihosocijalno i fizičko zdravlje.
Sluznica nosa nam služi za čišćenje, grijanje i vlaženje zraka koji udišemo. Ako je funkcija nosa uredna, zrak koji ćemo udahnuti mora biti dobro pripremljen kako ne bi došlo do opterećenja ždrijela, grla, dušnika i pluća.
Ako je sluznica nosa zdrava, ona će štititi tijelo od unosa štetnih čestica zraka pluća, stoga u plućima dolazi do alergijske reakcije s alergenima kao što su prašina i pelud. Osim toga, nastat će i simptomi kao što je kihanje i vodeni iscjedak iz nosa.
Kada sluznica otekne to znači da se brani oticanjem, a to znači da zaprečava drenažu sluzi iz sinusa pa zbog toga dolazi do upala popraćenih glavoboljama, gubitkom osjeta mirisa, gnojni iscjedak. Ako često dolazi do kroničnih tegoba to može primijeniti oblik sluznice u polipe.
Da bi se pravilno ustanovila dijagnoza s nosom i sinusima potrebno je napraviti amnezu o vrsti, vremenu nastanka, te učestaloj sklonosti tegobama. Potrebno je utvrditi da li je disanje kroz nos otežano zbog oticanja sluznice ili jer postoji deformacija kostiju ili hrskavice u nosu.

Za to je najbolje koristiti fiberendoskopiju kao dijagnostičku metodu. ovom neinvazivnom i podnošljivom pretragom se lijepo može pretražiti cijela nosna šupljina kao i otvore sinusa. Može se napraviti i klasično rendgensko snimanje koje nadopunjuje endoskopski nalaz.
Ako postoji deformacija kosti i hrskavice liječenje lijekovima neće pomoći nego je potrebna operacija koja će pomoći boljem disanju i drenaži sekreta. Polipi ili zadebljana sluznica se također mogu odstraniti samo operacijom.
Ako je estetski nos lošeg izgleda, može utjecati na psihosocijalno stanje osobe. Ako je oblik nosa piramide, često će biti povezan s otežanim disanjem. S korekcijom disanja može se učiniti i estetska korekcija nosa pa se s jednom anestezijim i jednim bolovanjem riješe dva problema.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!