Opasna bakterija koja vreba iz klima uređaja

Opasna bakterija koja vreba iz klima uređaja

klima
Neredovno održavanje klima uređaja dovodi do lošeg kvaliteta vazduha i neugodnih mirisa. Takav uređaj plodno je tlo za razvoj i razmnožavanje bakterija, buđi i gljivica. Udisanjem one ulaze u naše telo, mogu dovesti do neugodnih reakcija, hroničnih bolesti pa čak i legionarske bolesti, odnosno legionele.
Tu bolest uzrokuje bakterija legionela i dovodi do teške upale pluća koja može biti i smrtonosna. Do infekcije dolazi ako bakteriju u vidu sitnih kapljica iz klima uređaja udahnemo i ona završi u plućima. Zbog toga se rizičnim područijima smatraju rashladni uređaji, ali se ta bakterija može pronaći i u fontanama, vodoskocima, ovlaživačima vazduha, bazenima, ledomatima…
Simptomi legionarske bolesti su temperatura veća od 40 stepeni, osećaj hladnoće, suhi ili produktivni kašalj, bol u grudima, glavobolja, malaksalost i dijareja. Od nje oboljevaju sve starosne grupe, djeca veoma rijetko, a češće stariji ljudi, posebno oni s hroničnim bolestima pluća, srca i bubrega.
Posebno su ugroženi ljudi s oslabljenim imunološkim sistemom. Bolest je oko tri puta češća u muškaraca nego kod žena, a u rizičnoj grupi su i pušači i alkoholičari. Bolest se liječi jakim antibioticima.
Prevencija ove i ostalih bolesti je redovno čišćenje klima uređaja u prostorijama i zamjena ili pranje filtera u njoj. Preporuka je to uraditi bar jednom godišnje, pred sezonu visokih temperatura. Treba pripaziti i na klime u automobilima, i njih treba periodično očistiti. Preporuka je uraditi servis svake dvije godine.
Izvor: 24sata.hr

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS