Okvirna konvencija o kontroli duvana SZO

Okvirna konvencija o kontroli duvana SZO


 

Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine u 10. jula 2009. godine ratifikovala je Okvirnu konvenciju o kontroli duvana Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) kojom se BiH obavezala da će provoditi preporuke propisane ovom Konvencijom.

Okvirna konvencija o kontroli duvana Svjetske zdravstvene organizacije je prvi sporazum ove vrste nastao pod pokroviteljstvom SZO.  Okvirna konvencija SZO, organizacije pod okriljem Ujedinjenih nacija, usvojena je 21. maja 2003. godine, a stupila je na snagu 27. februara 2005. godine. Od tada je ova Konvecija  postala jedna od najprihvaćeniji sporazuma UN sa 168 zemalja potpisnica.
Ova Konvencija je razvijena kao odgovor na globalizaciju upotrebe duvana i duvanskih proizvoda, koja je prema stručnjacima ima karakteristike epidemije. Ona predstavlja preokret u razvoju regulatorne strategije da se duvan, toksična supstanca koja izaziva ovisnost stavi pod kontrolu.
Za razliku od ranijih sporazuma o kontroli narkotika, Okvirna konvencija o kontroli duvana SZO ističe značaj strategija smanjenja upotrebe, kao i proizvodnje duvana i duvanskih proizvoda.
Savjet potpisnica je vladajuće tijelo Okvirne konvencije o kontroli duvana SZO, koje promoviše i vrši reviziju implementacije Konvencije. Savjet potpisnica sastoji se od članova svih zemalja potpisnica Konvencije i održava redovne sastanke svake dvije godine.
Kako bi promovisali implementaciju i provođenje sporazuma, Okvirna konvencija o kontroli duvana SZO upotrebljava različite instrumente, kao što su protokoli i smjernice, koji tačno navode implementaciju različitih članova Konvencije.
Savjet potpisnica izdaje redovne izvještaje kako bi se obezbjedio pregled i praćenje implementacije, te tako omogućilo da zemlje potpisnice razumiju i uče iz iskustava drugih o procesima implementacije.
Savjet potpisnica takođe je osnovao nekoliko radnih grupa da razrade smejrnica i preporuke za implementaciju sporazuma. Sekretarijat Okvirne konvencije o kontroli duvana radi u sastavu SZO u Ženevi.
On podržava zemlje potpisnice u ispunjavanju njihovih obaveza proizašlih ratifikacijom Konvencije i obezbjeđuje  podršku Savjetu potpisnica i njegovim tijelima, te prevodi odluke Savjeta u programske aktivnosti.
“Ratificiranjem Okvirne konvencije u zdravstvenom sektoru smo dobili snagu i legitimitet, da se zakonodavstva u oba entiteta haromniziraju sa ovim značajnim dokumentom i ustanovi jedan intersektorijalni pristup. Osim toga, Strategijom kontrole duhana u FBiH, predviđeno je da se iznađu alternativni modeli uzgoja drugih poljoprivrednih proizvoda u BiH, umjesto duhana, kako  uzgajivači ne bi došli na rub egzistencije”, dodaje mr sc. dr Aida Ramić-Čatak, federalni koordinator za kontrolu duhana.

Epidemijski karakter reklamiranja

Okvirna konvencija o kontroli duvana koju sprovodi SZO, kako bi doskočila sve modernijim metodama reklamiranja proizvoda duvanske industrije, najsnažnije je sredstvo u borbi protiv pušenja.
Globalna duvanska industrija, svoj profit stavlja ispred zdravlja ljudi i djece, a ekonomski nerazvijene zemlje čije vlade nemaju dovoljno sredstava za suzbijanje ovisnosti pušenja, njihova su najveća tržišta.
Proizvođači cigareta u cijelom svijetu i danas nastavljaju da ubjeđuju pušače da kupovinom njihovih proizvoda svoje zdravlje ne dovode ozbiljno u pitanje i nastavljaju da podmuklo obmanjuje mušterije prodajom proizvoda prikrivenih novim “zdravim” imenima, voćnim ukusom i atraktivnijim pakovanjima, upozoravaju iz SZO.
Informacije o sastojcima duvanskih proizvoda  na mnogim od proizvoda duvanske industrije su nepotpune, ali stručnjaci u kontroli duvana, na svu sreću, dobijaju sve značajniju podršku UN i njenih članica.
Ove godine Svjetska zdravstvena organizacija stavila je fokus na mlade djevojke i žene, koje su u posljednje vrijeme jako izložene  reklamnim kampanjama duhanske industrije. Na tržištu se  mogu se naći  mnogi duhanski prozivodi  namijenjeni ženama, tzv. tipična ženska cigareta, vrlo luksuznog pakovanja, sa natpisom “light”.
“Žene se dovode u zabludu, da su određene vrste duhanskih proizvoda, manje štetne po zdravlje od klasičnih. Reklamiranje duhanskih proizvoda u BiH poprima epidemijski karakter. Duhanski prozivodi predstavljaju se na odjeći, predmetima opšte upotrebe, javnim mjestima, kroz sponzorisanje sporstkih događaja i kulturnih manifestacija. Dok je starim zakonom bila dozvoljena kombinacija direktnog i indirektnog reklamiranja, u nacrtu novog zakona to nije slučaj, pa duhanski lobiji koriste priliku dok mogu”, kaže dr Ramić-Čatak.
Povodom Svjetskog dana borbe protiv pušenja, 31. maja ove godine, dr. Aidi Ramić-Čatak , u Uredu Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za BiH u Sarajevu, svečano je uručena zahvalnica za izuzetan doprinos u kontroli duhana u evropskom regionu.
 
Autor: Nataša Tešić, Irena Vasić Dobrić

TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS