Obična prehlada ili streptokok: Otkrijte uzrok vašoj grlobolji

Prehlada se manifestira temperaturom manjom od 38 °C i grloboljom čiji je uzrok slijevanje iz sinusa, a za streptokoke je tipično oticanje limfnih čvorova i krajnika.
Najčešći uzroci suhoće, pečenja, boli kod gutanja i svrbeža u grlu su suhi zimski zrak, sezonske alergije ili prehlada. Ipak, ponekad je krivac za grlobolju streptokok, bakterijska infekcija koja može biti opasna ako se ne liječi.
Bris grla će jedini točno utvrditi je li uzrok grlobolji streptokok, no neki znakovi pokazat će vam da niste samo prehlađeni već trebate ići kod liječnika kako bi dobili antibiotike.
Neobične mrlje u usnoj šupljini
Bijele mrlje na području jezika, krajnika ili da dnu ždrijela gotovo su siguran pokazatelj kako je grlobolja uzrokovana bakterijom. Također, tada su krajnici često natečeni, a gutanje vrlo bolno. Bijele mrlje pokazatelj su nakupljanja gnoja, a ovakvo stanje zahtjeva posjet liječniku i uzimanje antibiotika kako bi se spriječilo daljnje razmnožavanje bakterija.
Kašljanje i slijevanje iz sinusa
Učestalo kašljanje i spuštanje sluzi iz sinusa po stražnjoj strani grla uz blagu grlobolju su simptomi koji su češće uzrokovani običnom prehladom nego streptokokom, a rješavaju se inhaliranjem, uzimanjem kapi, pijenjem čaja i meda te pastilama za grlo. Ipak, ako ovo stanje potraje dulje od tjedan dana, posjetite liječnika.
Temperatura određuje stanje
Iako prehlade uzrokuju povišenu temperaturu, ona obično ne iznosi više od 38°C. Ako je vaša temperatura viša od toga, imate groznicu i često se preznojavate, tada je to pokazatelj da je posrijedi bakterijska ili neka druga infekcija. Ipak, treba biti oprezan jer bakterije mogu biti prisutne čak i ako nema vrućice, ali tada će drugi simptomi poput kašlja, začepljenog nosa ili grlobolje biti dugotrajni.
Limfni čvorovi
Grlobolja uzrokovana streptokokima može izazvati oticanje limfnih čvorova na vratu, jer oni proizvode veće količine leukocita koji pomažu u obrani od bolesti. Kod obične prehlade, limfni čvorovi ne reagiraju, pa su tako oni gotovo siguran pokazatelj bakterijske infekcije.
Osip

Nešto rjeđi pokazatelj prisutnosti streptokoka je osip na prsima i vratu, koji se ponekad širi i prema ostatku tijela. Ako je osip intenzivan, a koža na dodir gruba, moguće je da se razvila infekcija šarlaha. Primijetite li osip, obavezno se javite liječniku kako bi procijenio jesu li uzrok bakterije ili alergije.

Antibiotici ne djeluju na prehladu

Dobijete li antibiotike, a nos vam i nakon nekoliko dana curi te vas grlo i dalje boli, tada je to pokazatelj kako ipak bolujete od obične prehlade uzrokovane virusom na koju antibiotici nemaju učinka.
Ipak, izbjegavajte prečestu uporabu antibiotika jer one jačaju otpornost bakterija i uzrokuju njihovu mutaciju.
Ako ste dobili antibiotik zbog streptokoka, tada je iznimno važno da terapiju popijete do kraja, jer ćete jedino tako spriječiti povratak bolesti. Zapamtite da vaš streptokok može biti zarazan sve dok ne prođe 24 sata od uzimanja antibiotika.

Kućni lijekovi za liječenje grlobolje

Bilo da je bol u grlu uzrokovana streptokokom ili običnom prehladom, postoje načini na koje sami možete ublažiti bol. Jedan od trikova je grgljanje otopine vode u kojoj ste razmutili žlicu kuhinjske soli. Ona će pomoći održati vlažnost u usnoj šupljini i ukloniti osjećaj “grebanja”.
Stavljanje toplog obloga s vanjske strane grla olakšat će vam bol ako su vam natečeni limfni čvorovi po vratu. Jedan od neobičnijih lijekova za upaljeno grlo je sladoled, jer hladnoća otupljuje osjet i olakšava gutanje. Ipak, ako vam je grlo jako crveno, a krajnici natečeni, tada ga svakako treba izbjegavati.
Domaći pripravci poput meda i propolisa nikako se ne smiju zanemariti, i uvelike će olakšati grlobolju, a također i jačati imunitet. Zbog toga ih je važno uvesti u svakodnevnu prehranu. Također, u ljekarnama potražite sirupe za iskašljavanje i grlobolju na bazi prirodnih pripravaka bez kemikalija.
Izvor : 24sata.hr

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS