Obavljena prva transplantacija lobanje i vlasišta u SAD-u

Obavljena prva transplantacija lobanje i vlasišta u SAD-u

Prva transplantacija lobanje i vlasišta koja je trajala 15 sati obavljena je u SAD-u.

transplantacija-lobanje


Pedesetpetogodišnjem Jamesu Boysenu iz Texasa je gornji dio lobanje bio oštećen nakon što se podvrgnuo tretmanu liječenja rijetkog tipa raka. Tokom operacije dobio je i novi bubreg i pankreas.
Boysenu je dijagnosticiran rak glatkih mišića i vezivnog tkiva 2006. godine. Rak na mišićima je liječen kombinacijom kemoterapija i radioterapija, no oštećeno je okolno tkivo. Vlasište i lobanja su oštećeni tokom liječenja, zbog čega je mozak bio ugrožen.
Ljekari bi obično koristili kombinaciju presađene kože i metalne ploče ili 3D rekonstrukciju lobanje. Problem je bio to što je već bio imun na lijekove nakon što je podvrgnut transplantaciji bubrega i pankreasa koji su prvi put bili neuspješni. Njegovi slabi organi i slabo djelovanje lijekova spriječili su ljekare da naprave rekonstrukciju rupe na lobanji i urade transplantaciju organa. Rupa je bila promjera 25×25 centimetara na vrhu glave.
“Kada sam upoznao Jima morao sam uvezati njegovu potrebu za bubregom i pankreasom, otpornost na lijekove, transplantaciju lobanje i vlasišta u isto vrijeme. Za sve to je trebalo pronaći lijekove koji će mu odgovarati. Ovo je zaista bila jedinstvena klinička situacija koja nam je dala šansu da izvedemo kompleksnu transplantaciju”, rekao je Selber.
Na pripremama za operaciju se radilo četiri godine, te se čekao donor. Nakon operacije Boysen se našalio kako sada ima više kose nego kada je imao 21 godinu.
“Bilo je ovo dugo putovanje i zahvalan sam što sam dobio drugu šansu da se vratim stvarima koje volim i budem s ljudima koje volim”, rekao je.(Klix)

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS