Obala Slonovače: Zabranjeni proizvodi za depigmentaciju

Obala Slonovače: Zabranjeni proizvodi za depigmentaciju

Vlada Obale Slonovače odlučila je da zabrani upotrebu proizvoda za depigmentaciju, koji su veoma popularni među tamošnjom ženskom populacijom.

depigmentacija


Odluka je donijeta jer su proizvodi namenjeni posvjetljivanju kože opasni po zdravlje, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja iz Abidžana.
“Kozmetički proizvodi za izbjeljivanje ili za ličnu higijenu koji omogućavaju depigmentaciju kože su od sada zabranjeni”, navodi se u saopštenju.
Dekretom Saveta ministra Obale Slonovače donetog krajem aprila zabranjuje se upotreba u toj zemlji krema i ostalih losiona za depigmentaciju koji prije svega sadrže živu i njene derivate, kortikosteroide, vitamin A ili hidrohinon iznad granice od dva posto, prenosi list Figaro.
Prisustvo hidrohinona iznad dozvoljene granice, koji je glavni sastojak svih krema za posvjetljivanje, zabranjen je za upotrebu u Evropi pošto su istraživanja pokazala da ovo jedinjenje može da poveća rizik od dobijanja karcinoma, kao i da, što je paradoksalno, pretjerana upotreba dovede do formiranja tamnih fleka.

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS