O čemu ovisi visina djece

O čemu ovisi visina djece

visina
Jeste li se ikada našli u situaciji da ste sjedili u parku i da vam je vaša prijateljica ili komšinica komentarisala kako je vaše dijete zaista visoko za svoju dob ili prenisko? Kako je to tema koja okupira velik broj roditelja dobro je znati o čemu sve ovisi visina djeteta.
U početku se vjerovalo kako su samo roditeljski geni zaslužni za visinu djeteta. Ali na temelju brojnih istraživanja pokazalo se da genetika nije jedini faktor koji igra ulogu kod visine djeteta i hoće li biti među višima ili nižima u razredu. Pokazalo se da na visinu djeteta pored roditeljskih gena može utjecati i način života, koliko je dijete aktivno te način prehrane. Proces rasta djeteta počinje još u vrijeme dok se nalazi u majčinom trbuhu, kada sve ono što majka jede može utjecati jednog dana na visinu djeteta.Pored trudnoće kada treba voditi računa o načinu prehrane kako bi dijete imalo sve potrebne uvjete za normalan rast i razvoj, u obzir treba uzeti i period koji se odnosi na ranu fazu djetinjstva. Dijete u tom periodu treba jesti hranu koja je u skladu s njegovom dobi.
Nakon nekoliko mjeseci kada je dijete samo na mlijeku, majčinom ili umjetnom, slijedi uvođenje kašica i krute hrane te polako i mesa s kojim će se utiecati ne samo na zdravlje nego i visinu djeteta.Od faktora koji mogu utjecati na visinu djeteta ne treba zaboraviti na okolinu, pa se tako može primijetiti kako su se do danas povećale vrijednosti za visinu i težinu. U tome nema ništa čudno uzmete li u obzir da je danas prehrana kvalitetnija i da postoje lijekovi za suzbijanje raznih bolesti.
Potrebno je znati kako rast ne podrazumijeva samo običnu brojku u centimetrima. Radi se o kompleksnom području koje podrazumijeva i djetetov razvoj, a na što može utiecati nekoliko faktora.Ne treba zanemariti i pitanje rase jer je dokazano da brzina rasta i visina djece ovisi o tome kojoj rasi pripadaju.
Bez obzira koliko će vam dijete biti visoko i hoće li biti među nižima ili višima, jedino je važno da djetetu pružite sve što mu treba kako bi jednog dana mogao odrasti u odgovornu i samostalnu osobu

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!