Novi "pacemaker" napajat će ljudsko srce umjesto baterija

Komercijalni pacemaker treba mijenjati svakih sedam godina jer se baterije istroše, a prototip radi na temelju vibracija srca i stvara 10 puta više energije od uobičejenog.
Znanstvenici s američkog Sveučilišta Michigan razvili su pacemaker ili elektrostimulator srca koji se napaja vibracijama stvorenima od otkucaja srca.

 To su otkrili sasvim slučajno dok su pokušavali osmisliti svjetla na bespilotnim letjelicama koja bi se opskrbljivala samo pomoću energije od vibracija krila. Prototip pacemakera proizvodi 10 puta više energije nego uobičajeni pacemaker i upola je manji. Također, ima i rezervno napajanje.

– Pacemakeri se u prosjeku trebaju promijeniti svakih sedam godina zato što se baterije potroše. Zamislite samo koliko bismo operacija izbjegli s novim pacemakerom – istaknuo je voditelj istraživanja dr. Amin Karami.
Ova bi tehnologija ubuduće mogla napajati druge srčane umetke poput defibrilatora, dodao je dr. Karami koji se nada da će ubrzo ovu tehnologiju moći spojiti s komercijalnim pacemakerima.
Svake godine više od 700.000 ljudi podvrgne se operaciji ugradnje pacemakera.
Izvor : 24sata.hr

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS