Novi očni test otkriva Alzheimerovu bolest 20 godina prije pojavljivanja simptoma

Novi očni test otkriva Alzheimerovu bolest 20 godina prije pojavljivanja simptoma

Novi test očiju mogao bi otkriti Alzheimerovu bolest dvije decenije prije nego se pojave simptomi. Testiranja su sprovedena na 16 pacijenata u Los Angelesu.
Poredeći njihove rezultate sa snimkom mozga, test očiju je bio jednako uspješan u uočavanju dvostruko veće količine plaka koja se nakuplja u mozgu. Eksperti kažu da je otkriće jedno od najvećih napredaka u istraživanju Alzheimera jer nudi test koji je neinvazivan i isplativ.
oci-ilustracija

“Istraživanje sugeriše da je reatina može služiti kao pouzdan izvor za dijagnozu Alzheimerove bolesti. Jedan od velikih napredaka u analiziranju retine je ponovljivost koja omogućava praćenje pacijenata i potencijalno napredovanje njihove bolesti”, rekla je dr. Maya Koronyo-Hamaoui iz medicinskog centra Cedars-Sinai.
Prije deset godina jedini način da se službeno dijagnosticira Alzheimorevoa bolest bilo analiziranje mozga posthumno. Posljednjih godina ljekari su uspjeli da koristeći pozitronsku emisijsku tomografiju mozga na živim ljudima utvrđivali znakove bolesti. Ipak, ova tehnologija je skupa, a test invazivan jer se u pacijenta treba ubrizgati radioaktivna punkcija.
Medicinski centar Cedars-Sinai sarađivao je na ovom istraživanju sa UCLA-om i Univerzitetom Južna California. Pacijenti koji su učestvovali u istraživanju popili su otopinu koja uključuje kurkumin, prirodna komponenta začina. On djeluje tako da plak na retini zasvijetli kada se snima.
Ranije je utvrđeno da je plak sa retine povezna s plakom na mozgu, što je pokazatelj Alzehimerove bolesti.
“Nadamo se da će ovaj očni test biti korišten kao uređaj za rano otkrivanje bolesti kako bi se intervenisalo lijekovima i promijenio životni stil pacijenta”, rekao je dr. Keith Blak iz ovog centra.
Ovo otkriće proslavljaju naučnici i ljekari širom svijeta.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!