Novi laserski tretman za kataraktu

Laserski tretman može omogućiti sigurniju operaciju oka za milione ljudi širom svijeta, a kojima je neophodna operacija katarakte, mišljenje je stručnjaka.

Laserski snop je dizajniran tako da pravi rez kroz rožnjaču do leće (sočiva)  u oku usitnjavanjem zamućene sočivne mase koja se  uklanja.
Stručnjaci  tvrde da se laserskim zrakom zamućena sočivna masa u oku reže  dva puta oštrije  i pet puta preciznije nego uz pomoć konvencionalnih hirurških  metoda liječenja katarakte.
U studiji provedenoj kod  59 pacijenata sa kataraktom nije bilo razlike u važnijim rezultatima zahvata, kao što su sigurnost, nuspojave ili poboljšanja vida,  između onih liječenih laserom i onih koji su liječeni konvencionalnom hirurškom operacijom.
Međutim, postupak laserskog liječenja katarakte traje duže nego kod  konvencionalne operacije i znatno je skuplji.
Ova studija ilustrira  mogućnosti novog uređaja i sam postupak. Laserski tretman može biti poželjna alternativa konvencionalnim  operativnim  tehnikama,  ali to treba da se potvrdi tokom odvijanja  obimnijih,  nasumično provedenih  studija.
Uklanjanje katarakte je jedan od najizvođenijih hirurških zahvata, a konvencionalna  tehnika se uspješno i sigurno koristi već  mnogo godina.
 
Reproduced with permission from NHS Choices (www.nhs.uk) © Crown Copyright 2010

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!