Nova hormonalna terapija u borbi protiv menopauze

Nova hormonalna terapija u borbi protiv menopauze

Male doze hormona dehidroepiandrosterona ili DHEA koji se prirodno nalazi u tijelu, mogu smanjiti neugodne simptome menopauze, valunge, nesanicu, noćno znojenje i tjeskobu, ali i pojačati želju za seksom, tvrde naučnici sa Univerziteta Pisa.

Nivoi hormona DHEA u tijelu su na vrhuncu u 25-oj godini, a dodaci tog hormona mogu se uzimati u obliku tableta, flastera ili injekcija.
Naučnici su podijelili žene u klimakteriju u tri grupe. Prva grupa je uzimala standardnu hormonalnu terapiju, druga samo hormon DHEA, a treća samo vitamin D i kalcij.
Nakon 12 mjeseci primanja terapije za liječenje tegoba u menopauzi, naučnici su otkrili da su žene koje koriste DHEA-u postale mnogo aktivnije u seksu. Osim toga, DHEA je umanjila tjelesne simptome menopauze kao što to čini i hormonalna terapija, za koju postoje mnoge rasprave šteti li ona zdravlju žena.
Žene koje su uzimalo samo kalcij i vitamin D nisu imale pomaka ni u zdravstvenim tegobama, ni u seksualnom životu.
“Vjerujemo da bi DHEA mogla biti puno bolji izbor za žene nego konzervativni hormoni, a nadamo se da će veća studija potaknuti razvoj takvog liječenja” – rekla je profesorica Andrea Genacani koja je vodila studiju.
bhzdravlje
Izvor: NHS

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS