Noćno mokrenje kod djece


 

Enuresis nocturna ili noćno mokrenje je nenamjerno mokrenje u krevet za vrijeme sna kod djece iznad navršene pete godine života. Oko 15 % djece mokri u krevet nakon treće godine života.

Uzroci poremećaja

Noćno mokrenje je najčešće genetski uslovljeno. Ukoliko dijete ima i dnevne poteškoće kontrole mokrenja, pored nasljednih faktora, potrebno je uzeti u obzir i druge uzroke kao što su: uroinfekcija, prirođene urološke abnormalnosti, te psihijatrijski poremećaji.

Vrste noćnog mokrenja

Ukoliko dijete nikad nije uspjelo da uspostavi kontrolu mokrenja, onda se radi o primarnoj enurezi.
Sekundarna enureza je poremećaj koji se javlja nakon što je kontrola postojala najmanje šest mjeseci i najčešće je uzrokovana psihičkim stresom.

Liječenje

LJekari savjetuju liječenje dezmopresinom, sintetskim analogom prirodnog antidiuretskog hormona, koji se može davati u obliku raspršivača za nos ili u obliku tableta.
Kod uzimanja  dezmopresina važno je ne piti tekućinu bar osam sati nakon davanja lijeka. Liječenje se provodi u nekoliko kura po 3 mjeseca uz prekide od dvije sedmice između tretmana.
Ukoliko se liječenje dezmopresinom ne pokaže djelotvornim ili se ustanovi da je kod nekog djeteta glavni uzrok noćnog mokrenja teško buđenje, koristi se elektronska naprava za buđenje noću koja registruje vlagu i daje zvučni i mehanički signal, te tako uvježbava dijete na buđenje pri početku mokrenja.
Ako se ustanovi da dijete ima mali kapacitet mjehura, u liječenje se uvode lijekovi (antikolinergici) koji opuštaju mišiće mjehura.
Ponekad je potrebno djeci davati tricikličke antidepresive, koji smanjuju pospanost, te povećavaju funkcionalni kapacitet mjehura.
LJekari također savjetuju reguliranje obstipacije ako je prisutna i otklanjanje drugih  poteškoća,  poput otežanog disanja u snu.
Ako dijete ima problema sa dnevnom kontrolom mokrenja potrebno je pristupiti detaljnijim dijagnostičkim postupcima.

Savjeti za roditelje

Roditelji bi trebali biti svjesni činjenice da djeca nikada namjerno ne mokre u krevet, te ih stoga ne treba kritikovati. Umjesto toga, dijete treba ohrabriti i pružiti mu podršku.
Svom djetetu možete pomoći da prevaziđe problem noćnnog mokrenja na nekoliko načina:

  • Vodite računa da djeci ne dajete puno tečnosti prije spavanja
  • Nastojte da ohrabrite dijete da mokri prije spavanja
  • Pohvalite dijete kad prespava noć bez mokrenja u krevet
  • Izbjegavajte bilo kakav vid kažnjavanja
  • Probudite dijete u toku noći da mokri
  • Naučite dijete da samo mijenja posteljinu, jer ga to može motivirati da prestane mokriti u krevet
  • Pravovremeno javljanje ljekaru i psihologu može doprinijeti rješavanju ovog problema u velikom broju slučajeva.

Autor: Aida Spahić Zekić
 
BHzdravlje.ba

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS