Nježne latice jačaju srce i nerve

Nježne latice jačaju srce i nerve

Ova biljka opojnog mirisa je prava riznica vitamina A, C, B3, D i E. Eterično ulje je izrazito dobro za njegu osjetljive i suhe kože lica i tijela.

latice


Ružu (Rosa centifolia) ne zovu slučajno kraljicom cvijeća. Divili su joj se još drevni Feničani, Egipćani, Grci i Rimljani. Za njih je značila ljubav, sreću i zaštitu, a to se gotovo nije promijenilo do danas. Zbog izuzetnih svojstava i simbolike, u srednjem vijeku često je bila zaštitni znak na grbovima vlastele.
Počinje da cvjeta krajem maja, a sjeme sazrijeva od avgusta. Vrlo je otporna i uspijeva na gotovo svakoj vrsti zemljišta. Ruža ne samo što plijeni ljepotom već je i ljekovita. Prava je riznica vitamina A, C, B3, D i E, dok su latice bogate eteričnim uljima, taninom, šećerom, limunskom i vinskom kiselinom, ali i brojnim aromatičnim sastojcima.
Njen miris podiže raspoloženje, a sastojci u laticama jačaju srce i nerve. Čaj od cvjetova pročišćava krv i smiruje. Ruža pomaže i kod liječenja upale grla, reumatizma, žutice, čišćenja jetre, vrtoglavice, glavobolje, a obnavlja i crijevnu floru poslije antibiotske terapije. Ružin cvijet ublažava i menstrualne tegobe, naročito ukoliko je menstruacija obilna. Osim čaja djelotvoran je i sirup od latica.
Nakon branja i čišćenja od insekata i drugih dijelova biljke, latice se suše na toplom, suhom i tamnom mjestu. Sušenje traje do sedmicu dana, zavisno od vlažnosti okruženja. Da bi održale svježinu, kvalitet i miris, trebalo bi ih čuvati u dobro zatvorenoj ambalaži na suvom i tamnom mjestu. Za to su najbolje posude od stakla, porculana ili limene kutije.
Čaj se nikako ne preporučuje trudnicama bez konsultacije sa ljekarom, kao i osobama koje imaju problema sa kamenjem u bubrezima i žučnoj kesi. Kod posebno osjetljivih osoba takođe može doći do neželjenih efekata u vidu problema sa disanjem, žgaravice i mučnine. Ukoliko se tako nešto dogodi, treba prekinuti sa konzumiranjem ovog čaja.
Eterično ulje ruže je izuzetno zastupljeno i u kozmetičkim proizvodima i parfemima. Izrazito je dobro za njegu lica i tijela, naročito osjetljive i suhe kože. Pokazalo se da spriječava i njeno starenje. Veoma je skupo i cijenjeno, zbog čega ga zovu kraljicom eteričnih ulja. Za njegovu prozvodnju potrebno je mnogo rada i ogromna količina latica- čak oko 3.000 kg za litar ulja. Ali zato, zbog izuzetne koncentrovanosti dovoljna je mala količina u aromaterapiji ili proizvodnji parfema. Ružino ulje je i dobar antidepresiv i afrodizijak.
Ružina vodica se dobija parnom destilacijom ruže, izuzetno je djelotvorna protiv akni na licu, a posjeduje i umirujuće i antiseptično svojstvo. Kupka pomaže kod reume, a postiže i izuzetno opuštajući efekat.
AROMATIČNI NAPICI
Sirup se spravlja tako što se dvije pune šake latica preliju sa pola litra ključale vode i ostavi da odstoji 24 časa. Nakon toga se procijedi, a tečnost ukuha sa 250 g šećera. Pred kraj dodati sok od jednog limuna i kuhati još pet minuta. Ovaj sirup se posebno preporučuje kod bolesti disajnih puteva, a da bi efekat bio što bolji, trebalo bi dnevno popiti dvije do četiri supene kašike.
Čaj se priprema tako što se dvije supene kašike osušenih i usitnjenih latica preliju sa 3dl vrele vode. Sadržaj se ostavi poklopljen da odstoji pet do deset minuta, zatim procijedi i pije. Radi boljeg ukusa treba birati latice sa jačim mirisom i ne preterano osušene. Čaju može da se doda i med po želji ili drugi zaslađivači. Ukusan je i poslužen sa keksom i džemom.

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS