Nivo obrazovanja utiče na krvni tlak

Uprkos stresu koji prati proces obrazovanja, učenje, a naročito ono koje zahtijeva više vremena, pozitivno utiče na krvni tlak, pokazali su rezultati istraživanja objavljenog u časopisu BMC Public health.

U ovoj studiji je ustanovljeno da je veza između visokog krvnog tlaka i obrazovanja, više izražena kod žena nego kod muškaraca.
Istraživanje je bazirano na analizi podataka tridesetogodišnje studije u kojoj je praćeno 3.890 osoba, koje su podijeljene u tri kategorije: one s niskim nivoom obrazovanja (12 ili manje), sa srednjim nivoom obrazovanja (17 i više godina), te s visokim nivoom obrazovanja (17 i više), a zatim su izračunali prosječan sistolički tlak u tom razdoblju.
Ustanovljeno je da su žene s niskim nivoom obrazovanja imale za 3,26 milimetra žive (mmHg) viši tlak od onih s višim nivoom obrazovanja. Kod muškaraca je ta razlika iznosila 2,26 milimetra žive.
U studiji su uzeti u obzir i drugi faktori koji su mogli uticati na visok krvni tlak, poput pušenja, uzimanja lijekova za sniženje tlaka i konzumiranja alkohola . I pored toga veza između obrazovanja i krvnog tlaka bila je očigledna.
Visok krvni tlak ili hipertenzija može dovesti do srčanog i moždanog udara ili otkazivanja rada bubrega.
bhzdravlje
Izvor: BBC Health

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS