Nezgode i prva pomoć

Hitna prva pomoć je tretman bilo kakve povrede ili iznenadne bolesti, kao što je srčani udar ili infarkt, prije nego je moguće pružiti profesionalnu medicinsku pomoć.

Uvod[hr]

Hitna prva pomoć je tretman bilo kakve povrede ili iznenadne bolesti, kao što je srčani udar ili infarkt, prije nego je moguće pružiti profesionalnu medicinsku pomoć.

Cilj je spriječiti da se stanje pogorša, pružiti pomoć i sačuvati život.
Prva pomoć nije medicinsko liječenje i ne može biti zamjena za ono što ljekar može učiniti.
Ona jednostavno podrazumijeva donošenje zdravo-razumnih odluka da se pomogne povrijeđenim ljudima.

Zašto je važna prva pomoć

U hitnoj situaciji, uvijek treba da tražite medicinsku pomoć prvo tako što ćete nazvati da zatražite kola hitne pomoći, a onda preduzeti odgovarajuće korake da održite unesrećenog u životu dok ne stigne pomoć.
Poznavanje pružanja prve pomoći u hitnoj situaciji može značiti razliku  između privremene i trajne povrede, brzog oporavka ili dugoročne invalidnosti, te razliku između života i smrti.
Poznavanje prve pomoći je takođe važno za situacije koje nisu hitne. Ono nas uči kako da se nosimo na pravilan način sa povredama poput opekotina, posjekotina i uboda izbjegavajući komplikacije i čineći proces zarastanja lakšim.

Kursevi prve pomoći

Informacije na ovim stranicama daju određene smjernice o uobičajenim situacijama prve pomoći, ali one nisu zamjena za pohađanje kursa obuke iz prve pomoći.
Mnogi od smrtnih slučajeva su mogli biti spriječeni da je prva pomoć data na licu mjesta prije dolaska hitne pomoći.
Hitna prva pomoć predstavlja tretman bilo kakve povrede ili iznenadne bolesti, kao što je srčani udar ili infarkt, prije nego je moguće pružiti profesionalnu medicinsku pomoć. Cilj je spriječiti da se stanje pogorša, pružiti pomoć i sačuvati život.
Prva pomoć nije medicinski tretman i ne može biti zamjena za ono što ljekar može učiniti. Ona jednostavno podrazumijeva donošenje zdravo-razumnih odluka da se pomogne povrijeđenim ljudima.

Zašto je prva pomoć važna

Poznavanje prve pomoći u hitnoj situaciji može označiti razliku između privremene i trajne povrede, brzog oporavka ili dugoročne invalidnosti te razliku između života i smrti.
Poznavanje prve pomoći je takođe važno za situacije koje nisu hitne. Ono nas uči kako da se nosimo na pravilan način sa povredama poput opekotina, posjekotina i uboda izbjegavajući komplikacije i čineći proces zarastanja lakšim.

Vodič[hr]

Opekotine i oparotine

 • Ukloniti bilo kakvu odjeću i nakit ukoliko nije priljepljen za kožu.
 • Što je brže moguće rashladiti opekotinu hladnom (ali ne ledeno hladnom) vodom u trajanju od najmanje 10 minuta.
 • Prekriti opekotinu sterilnim zavojem koji nije čupav, kao što je kuhinjska najlonska folija ili plastična vrećica, ne stavljati kreme na opekotinu.
 • Ako to odgovara podići ud da se smanji otok i olakša bol.
 • Pozovite 124 ili tražite medicinsku pomoć ukoliko opekotina nije manjeg obima.

Što se tiče opekotina nastalih hemikalijama, utvrditi šta je dovelo do opekotine, ukloniti odjeću koja je zahvaćena, ukloniti četkom hemikaliju sa kože ako je u obliku praha i isprati opekotinu hladnom tekućom vodom najmanje 20 minuta.
Budite pažljivi da se ne povrijedite, nosite zaštitnu opremu ako je neophodno. Pozovite 124 te dogovorite hitnu medicinsku pomoć.

Gušenje

Odrasli i djeca
Ako je strani predmet (zapreka) manji, ohrabrite osobu da nastavi kašljati i pokušajte ga ukloniti iz usta.
Ako je  zapreka teška, zadajte do pet udaraca po leđima (između lopatica) koristeći se korijenom dlana, a zatim provjerite usnu šupljinu i uklonite zapreku.
Ako je  zapreka još prisutna, zadajte do pet pritisaka na stomak. Stanite iza osobe i stavite svoje ruke sa jednom pesnicom ispod rebara. Povežite ruke i jako gurnite unutra i nagore. Provjerite usta i uklonite zapreku. Ovaj postupak se može koristiti i kod djece.
Ako se zapreka ne izbaci nakon tri ciklusa udaraca u leđa i pritisaka na stomak, nazovite 124 za kola hitne pomoći i nastavite postupak dok pomoć ne stigne.
Bebe
Bebe se mogu lako ugušiti hranom i malim predmetima. Djecu sa teškom opstrukcijom koja su uznemirena i nisu sposobna da plaču, kašlju ili dišu polegnite licem nadolje duž svoje podlaktice sa glavom okrenutom prema dolje. Zadajte im do pet udaraca u leđa korijenom dlana. Provjerite djetetova usta koristeći se jednim prstom da uklonite opstrukciju.
Ako su disajni putevi još uvijek blokirani, okrenite dijete na leđa i zadajte do pet pritisaka u prsa. Koristite se jagodicama dva prsta da gurate ka unutra i nagore (prema glavi) prema grudnoj kosti, jedan prst širine ispod linije bradavica. Cilj je da se izbaci opstrukcija svakim pritiskom na grudi bez da je potrebno izvesti svih pet.
Ako se opstrukcija ne izbaci nakon tri ciklusa udaraca u leđa i pritisaka na stomak, nazovite 124 za kola hitne pomoći i nastavite postupak dok pomoć ne stigne.
Svako na čijem stomaku se izvedu ovakvi pritisci mora otići ljekaru radi pregleda.

Trovanje

Otrovi se mogu progutati, mogu biti upijeni kroz kožu, udahnuti, posuti po očima ili biti uneseni injekcijom. To mogu biti uobičajene kućne supstance poput izbjeljivača, propisanih lijekova ili čak divlje biljke i gljive. Kada dospiju u tijelo mogu dospjeti u krvotok i stići do organa i tkiva. Trovanje potencijalno može ugroziti život.
Ako mislite da je neko progutao toksičnu supstancu nazovite 124 da biste dobili hitnu medicinsku pomoć.
Efekti trovanja zavise od supstance koja je progutana, ali mogu uključivati povraćanje, gubitak svijesti, te bolove ili osjećaj pečenja.
Ako osoba nije svjesna, pokušajte je podići i ohrabriti da ispljune pilule, ali ne stavljajte svoje prste u njena usta.
Dok čekate pomoć budite sigurni da su disajni putevi prohodni i da je disanje u redu. Ako diše postavite je u koma položaj, najbolje glavom okrenutom nadolje kako bi povraćeni sadržaj mogao slobodno izaći te da ne bi bio progutan ili inhaliran.
Ako osoba nije svjesna uradite oživljavanje usta-na-usta dok ne počne disati ili dok ne stigne medicinska pomoć.
Pokušajte saznati šta je progutano tako da možete obavijestiti tehničara hitne pomoći ili ljekara. Nemojte osobi davati ništa da jede ili pije ukoliko to zdravstveni radnik nije savjetovao.
Ako ne postoje simptomi nakon gutanja supstance, konsultujte se sa odjelom za trovanja u lokalnoj bolnici.

Struja

Ako je nekoga pogodio udar električne struje pozovite 124 za službu hitne pomoći. Prekinite struju na glavnim osiguračima da prekinete kontakt između osobe i izvora električne energije.
Ako ne možete doći do glavnih osigurača, zaštitite sebe tako što ćete stati na neki izolacioni materijal (poput imenika) a zatim koristeći se predmetom koji nema svojstva provodnika, npr. drvenom drškom za metlu, gurnite osobu od strujnog izvora ili izvor dalje od osobe ako je tako lakše.
Ne prilazite blizu i ne dotičite osobu dok niste sigurni da je dovod struje prekinut i da je to bezbjedno.
Ako osoba ne diše, uradite oživljavanje usta na usta i pozovite hitnu pomoć. Uvijek tražite medicinsku pomoć osim ako je udar veoma mali.

Davljenje

Kada je osoba na zemlji, ako ne diše treba da uradite oživlajvanje usta na usta postupak. Ako nije svjesna, ali još uvijek diše stavite je u koma položaj i odmah pozovite hitnu pomoć.

Krvarenje

Ako neko ima jako krvarenje, glavni cilj je zaustaviti dotok krvi. Ako imate jednokratne rukavice na raspolaganju, koristite ih da biste smanjili rizik od prenošenja infekcije.
Provjerite da nema ništa u rani. Ako ima, budite pažljivi i ne pritiskajte predmet. Umjesto toga pritisnite s obe strane predmeta i nagomilajte zaštitni materijal oko njega prije nego stavite zavoj da izbjegnete pritisak na sami objekat.
Ako ne postoji nikakvo tijelo u rani, pritisnite i zadržite pritisak na ranu svojom rukom koristeći čist jastučić ako je moguće. Upotrijebite čist zavoj da čvrsto zavijete ranu.
Ako je u pitanju rana na udu i ne postoje frakture, podignite ud da se smanji dotok krvi. Uvijek tražite medicinsku pomoć u slučaju krvarenja ukoliko nije manjeg obima.
Ako je odsječen dio tijela, npr. prst, umotajte ga u plastičnu vrećicu, kuhinjsku foliju ili meki materijal i držite ga na hladnom mjestu. Ako je moguće, stavite odsječeni dio u led, ali ga ne stavljajte u direktan kontakt sa ledom.

Krvarenje iz nosa

Pobrinite se da osoba sjedne i zamolite da zabaci glavu naprijed da omogući krvi da izađe iz nozdrva. Može biti od pomoći ako se stavi posuda u njeno krilo ili na pod ispred nje da se skupi krv.
Zamolite osobu da stisne meki dio nosa i nastavi disati kroz usta. Nakon deset minuta, popustite pritisak na nos. Ako krvarenje nije stalo, ponovite pritisak u još dva navrata od po deset minuta.
Ako je krvarenje jako ili ne prestaje nakon 30 minuta zovite medicinsku pomoć.

Srčani udar

Simptomi srčanog udara uključuju:

 • neprestan bol u centralnom dijelu prsa, često opisan kao drobljenje ili slično,
 • ovaj bol se često može proširiti uz vrat i niz jednu ili obe ruke,
 • obilno znojenje, hladna koža na dodir,
 • pepeljasto lice i plavičaste usne,
 • gubitak daha i borba za zrak,
 • iznenadna nesvjestica ili omamljenost,
 • ubrzan ili slab puls koji može biti nepravilan,ili
 • mučnina i/ili povraćanje.

Ako mislite da osoba ima ili je imala srčani udar, smjestite ih što je udobnije moguće i nazovite 124 za hitnu pomoć. Posjednite osobu, ako je moguće u “W” poziciju. Neka sjedi savijenih koljena.
Ako je svjesna, ohrabrite je i dajte 300mg tabletu aspirina da je lagano žvaće (ukoliko ne postoji razlog da ne uzme aspirin, npr. da je mlađa od 16). Ako osoba ima neki lijek za anginu, kao što je sprej ili tablete, pomozite joj da ga uzme. Pratite njene vitalne znakove dok ne stigne pomoć.
Ako osoba izgubi svijest, otvorite joj disajne puteve, provjerite disanje i ako je stalo, uradite oživaljvanje usta na usta.

Moždani udar

LRGT je najvažnija stvar koju treba upamtiti kada pomažemo osobi koja je imala moždani udar, jer što im prije bude pružena pomoć to bolje. Odmah pozovite hitnu pomoć.
Ako sumnjate da je osoba imala moždani udar, upotrijebite LRGT vodič:
L – Slabost lica, je li osoba nesposobna da se nasmije, da li su joj oči i/ili usta mlohavi.
R – Slabost u rukama, je li osoba sposobna da digne samo jednu ruku.
G – Problemi s govorom, je li osoba nesposobna da jasno govori ili da vas razumije.
T – Testirajte sve ove znakove i zatim pozovite 124 za hitnu pomoć ukoliko mislite da je osoba imala moždani udar.

Frakture

Može biti teško procijeniti da li je neko slomio kost ili ima povredu mišića ili zgloba. Ako imate sumnji, postupite kao da je lom u pitanju.
Ako osoba nije svjesna, ima otežano disanje ili jako krvari, ovim se treba prvo pozabaviti.
Ako je osoba svjesna, spriječite dalju povredu držeći ih dok ne stignu u bolnicu. Procijenite povredu i odlučite koji je najbolji način da stignete u bolnicu. Ako je u pitanju slomljen prst ili ruka možete ih sami voziti da ne bi došlo do dodatnog oštećenja. Ako je u pitanju slomljena kičma ili noga, zovite hitnu pomoć.
Poduprite ud – Ne pomjerajte povrijeđenog, držite ih u položaju u kom ste ih našli. Poduprite povrijeđeni dio bilo čim što nađete pri ruci, npr. urolanom dekom ili odjećom.

 • Odvedite ih u bolnicu – bilo da ih vi vozite (ako je u pitanju manja fraktura) ili pozovite hitnu pomoć.
 • Obratite pažnju na znakove šoka. Ako je osoba blijeda, hladna i ljepljiva, te ima slab puls i ubrzano površno diše, vjerovatno je u šoku.
 • Ako sumnjate na šok, a u pitanju nije težak lom to znači da možete pomjeriti osobu, postaviti je da leži. Oslobodite je bilo kakve uske odjeće i podignite noge iznad nivoa srca, ako to povreda dozvoljava, stavljajući nešto prikladno ispod njenih stopala kao što su deke ili jastuci.
 • Ne dajte im ništa da piju ili jedu jer im možda bude potreban opšti anestetik kada dođu u bolnicu.

Anafilaktički šok

Anafilaktički šok je teška alergijska reakcija koja se može desiti nakon uboda insekta ili konzumiranja određene hrane, kao što su kikiriki i školjke. Reakcija može biti veoma brza, u okviru nekoliko sekundi ili minuta od kontakta sa alergenom (stvar na koju je osoba alergična).
Tokom reakcije oslobađaju se hemikalije u krv koje šire krvne sudove dovodeći do pada krvnog pritiska. Disajni putevi se sužavaju otežavajući disanje. Može doći do oticanja jezika i grla što takođe blokira disajne puteve.
Ako posumnjate da je osoba doživjela anafilaktički šok odmah pozovite 124.
Zatim provjerite da li osoba sa sobom ima ikakav lijek. Neki ljudi koji znaju da pate od teških alergija mogu sa sobom nositi epinefrin. To je vrsta adrenalina i obično dolazi u vidu pripremljene brizgalice. Možete pomoći osobi da sama uzme lijek ili ako ste prošli obuku da ga date sami.
Pobrinite se da su udobno smješteni i sposobni da dišu što bolje mogu dok čekaju medicinsku pomoć. Ako su svjesni, uspravno sjedenje je najbolja pozicija za njih.

Pomoć kod nezgoda[hr]

Šta prvo uraditi poslije nezgode

Ako se neko ozlijedi u nezgodi, treba da:

 • Prvo provjerite da vi i povrijeđeni niste u opasnosti i ako jeste da situaciju učinite bezbjednom,
 • Kada ste bezbjedni, pregledajte povrijeđenog i pozovite 124 za hitnu pomoć (ako je neophodno), i
 • Pružite osnovnu prvu pomoć.

Pregled povrijeđenog.

Prioriteti u postupanju sa povrijeđenim se mogu upamtiti kao PDC:

 • Protok zraka
 • Disanje
 • Cirkulacija

P – Protok zraka

Ako je povrijeđeni bez svijesti, provjerite to glasno ga pitajući da li je dobro i da li može otvoriti oči. Ako odgovori onda ga možete ostaviti u položaju u kojem se nalazi dok ne dođe pomoć. Dok čekate provjeravajte vitalne znake, kao što je temperatura, puls i da li diše.
Ako nema odgovora, treba da ostavite povrijeđenog u položaju u kojem jeste i da omogućite protok zraka. Ako to nije moguće u položaju u kojem se nalazi, onda ga lagano okrenite na leđa i omogućite disanje.
Disanje omogućavate tako što ćete staviti jednu ruku na čelo povrijeđenog i nježno zabaciti glavu unazad a zatim podignuti bradu sa dva prsta. Ovim će se pomjeriti jezik dalje od zadnjeg dijela usne šupljine.
Ako sumnjate na povredu kičme, upotrijebite tehniku pritiska na vilicu. Stavite ruke na obe strane lica. Jagodicama vaših prstiju nježno podignite vilicu da bi omogućili protok vazduha. Obratite pažnju da ne zabacite vrat povrijeđenog.

D – Disanje

Da biste provjerili da li osoba diše, obratite pažnju na grudi povrijeđenog te da li se dižu i spuštaju, slušajući disanje i vidite da li možete da osjetite dah na svom licu 10 sekundi.
Ako povrijeđeni diše, smještanjem u koma položaj trebalo bi da se osigura da će vanjski disajni putevi ostati prohodni.

C – Cirkulacija

Čim primijetite da je povrijeđeni prestao disati treba da pozovete hitnu službu.
Ako je povrijeđeni prestao disati možete mu održati cirkulaciju izvodeći kombinaciju pritisaka na grudi i davanja zraka takozvanom KPR ili oživljavanjem usta-na-usta. Ovo će ga održati živim dok ne dođe hitna pomoć.
Agonalno disanje je uobičajeno u prvih par minuta nakon iznenadnog srčanog napada (kada srce prestaje kucati). Agonalno disanje predstavlja iznenadne nepravilne udisaje. Ovu pojavu ne treba zamijeniti sa normalnim disanjem i KPR treba da se odmah uradi.

Koma položaj[hr]

Ako povrijeđeni nije svjestan ali diše i ne postoji nikakvo drugo stanje koje ugrožava život, treba ga smjestiti u koma položaj.
Postavljanje u koma položaj će osigurati da vanjski disajni putevi ostanu dostupni i otvoreni. To onemogućava i da se uguše povraćenim sadržajem ili tečnošću.
Da bi se neko postavio u koma položaj:

 • Postaviti osobu na bok, osiguravši da su poduprti jednom nogom i jednom rukom,
 • Otvoriti vanjske disajne puteve zabacujući glavu unazad i podižući bradu,
 • Neprestano pratiti disanje i puls, i
 • Ako povrede omogućavaju, okrenite osobu na drugu stranu nakon 30 minuta.

Ako mislite da osoba ima povrede kičme, ne pomjerajte je, stavite ruke sa obe strane lica i lagano podignite vilicu prstima da otvorite disajne puteve. Pazite da ne pomjerite vrat. Ako je disanje čujno ili postaje nepravilno, postavite povrijeđenog u koma položaj.

Koma položaj za bebe

Za bebe mlađe od godine dana potreban je drugačiji koma položaj. Držite bebu u rukama sa glavom zabačenom malo nadolje da spriječite da se uguši svojim jezikom ili povraćenim sadržajem.
Dok pomoć ne dođe, provjeravajte vitalne znake, kao što su temperatura, puls i da li dišu.
 

KPR

Ako osoba ne diše normalno nakon nesreće treba da pozovete hitnu pomoć i da zatim odmah započnete KPR, poznatije kao oživljavanje usta-na-usta.
KPR ili kardio-pulmonalna reanimacija je kombinacija vještačkog disanja i pritisaka na grudi da se krv i kisik održe u cirkulaciji u tijelu.

Odrasli

 1. stavite ruke na sredinu grudi i korijenom dlana izvršite pritisak na dolje (4-5cm) umjerenim tempom, nešto brže od jednog pritiska po sekundi.
 2. nakon svakih 30 pritisaka na grudi dajte dva udisaja.
 3. stisnite nos povrijeđenog. Svojim ustima poklopite njegova i ispustite zrak u potpunosti u njegova usta, provjerite da li se prsa pokreću. Dajte dva udisaja, svaki nakon jedne sekunde.
 4. nastavite sa ciklusima od 30 pritisaka na grudi i dva udisaja dok ne počne da se oporavlja i pomoć ne stigne.

Djeca

Za djecu od jedne godine do puberteta.

 1. Otvoriti vanjske disajne puteve postavljajući jednu ruku na djetetovo čelo i nježno zabacujući glavu unazad te podignuti bradu. Uklonite vidljive opstrukcije iz usta i nosa.
 2. Stisnite nos. Stavite svoja usta preko njihovih i ispustite zrak u njihova usta u potpunosti, provjerite da li se prsa pokreću. Dajte pet početnih udisaja.
 3. Stavite ruke na sredinu grudi i korijenom dlana pritisnite nadolje jednu trećinu dubine grudi koristeći se jednom ili dvjema rukama.
 4. Nakon svakih 30 pritisaka na grudi – odmjerenim tempom, nešto brže od jednog pritiska po sekundi – dajte dva udisaja.
 5. Nastavite sa ciklusima od 30 pritisaka na grudi i dva udisaja dok ne počne da se oporavlja i pomoć ne stigne.
 6. Otvoriti vanjske disajne puteve postavljajući jednu ruku na djetetovo čelo i nježno zabacujući glavu unazad te podignite bradu. Uklonite vidljive opstrukcije iz usta i nosa.
 7. Svojim ustima preklopite njihova usta i nos i jako duvajte u njihova usta, provjerite da li se prsa pokreću. Dajte pet početnih udisaja.
 8. Stavite dva prsta na sredinu grudi i pritišćite jednu trećinu dubine grudi.  Nakon svakih 30 pritisaka na grudi-  odmjerenim tempom, nešto brže od jednog pritiska po sekundi – dajte dva udisaja.
 9. Nastavite sa ciklusima od 30 pritisaka na grudi i dva udisaja dok ne počne da se oporavlja i pomoć ne stigne.

Bebe do jedne godine

 1. Otvoriti vanjske disajne puteve postavljajući jednu ruku na djetetovo čelo i nježno zabacujući glavu unazad te podignite bradu. Uklonite vidljive opstrukcije iz usta i nosa.
 2. Svojim ustima preklopite njihova usta i nos i jako duvajte u njihova usta, provjerite da li se prsa pokreću. Dajte pet početnih udisaja.
 3. Stavite dva prsta na sredinu grudi i pritišćite jednu trećinu dubine grudi.  Nakon svakih 30 pritisaka na grudi –  odmjerenim tempom, nešto brže od jednog pritiska po sekundi – dajte dva udisaja.
 4. Nastavite sa ciklusima od 30 pritisaka na grudi i dva udisaja dok ne počne da se oporavlja i pomoć ne stigne.

Reproduced with permission from NHS Choices (www.nhs.uk) © Crown Copyright 2010

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS