Neplodnost kod muškaraca

Neplodnost kod muškaraca

 muskarac-glavobolja-depresija-brige

Kada se radi o neplodnosti većinom se sumnja na žene iako su i muškarci vrlo često ti koji imaju problem. Jedna od čestih dijagnoza kod muškaraca su spori ili nekvalitetni spermiji koji dovode do otežanog začeća.
Postoje različite dijagnoze koje liječnik može ustanoviti nakon detaljne pretrage. Čest slučaj je da osim smanjenja broja spermija postoje i abnormalnosti na spermiju. Do takvog stanja dolazi učestalim upalama prostate ili testisa, zbog izloženosti kemoterapiji ili zbog nekih drugih bolesti.
Varikokela je najčešći uzrok neplodnosti kod muškaraca. Različiti su uzročnici neplodnosti. Postoji mogućnost da tijelo odbacuje spermije, ubija ih svojim antitijelima, a postoji mogućnost da muškarci uopće nemaju sjemenovod. Do neplodnosti može doći nakon reverzibiliteta vazektomije.
Uslijed bilo kojih tegoba izbjegavajte nošenje uskog donjeg rublja, konzumaciju alkohola i pušenje. Varikokela je glavni uzrok neplodnosti, a prepoznaje se po oticanju vena u testisima. Nekada je sasvim neprimjetna dok se ne poveća pa možete osjetiti bol i nelagodu. Pripijeno donje rublje dovodi do uništavanja spermija i tako se smanjuje vaša plodnost, ali to je rijetkost. Neplodnost može biti posljedica urođene mane, infekcije, vazektomije…

Operacijom se mogu otkloniti mnoge tegobe te ako ne može doći do začeća prirodnim putem, podvrgava se in vitro oplodnji. Ako imate jaku želju za vlastitim djetetom budite ustrajni i otkrijte svoj problem na vrijeme te započnite s terapijom.
Kada se nakon godinu dana pokušavanja začeća i nezaštićenog odnosa ne događa ništa, vrijeme je da posjetite liječnika. Prvo što će on napraviti je spermiogram kako bi utvrdio u kakvom su stanju vaši spermiji i koji je mogući uzrok nemogućnosti trudnoće kod vaše partnerice.
Ako zaista želite dijete budite strpljivi, slušajte upute liječnika, ne konzumirajte alkohol, drogu i cigarete i pokušajte izbjegavati usko donje rublje. Uslijed komplikacija postoji mogućnost dužeg liječenja pa morate biti ustrajni. Ako nećete nikako moći dobiti dijete prirodnom oplodnjom, razmislite o umjetnoj. Ako nikako ne uspijete niti umjetnom oplodnjom, uvijek postoji mogućnost posvajanja djeteta. Želja za djetetom ne poznaje granice, a to roditelji najbolje razumiju. Strpljivost, pozitivan stav i razumijevanje partnera su ključni faktori kod ovakve dijagnoze.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!