Nemojte korisititi kantarionovo ulje za sunčanje!

Nemojte korisititi kantarionovo ulje za sunčanje!

Iako je blagotvorno u liječenju opekotina, nikako ga ne treba nanositi prije izlaganja sunčevim zracima.

sunce

 
Preporučuje se da prije odlaska na plažu pojedete 20 grama crne čokolade, pijete sok od crvene narandže, grickate soju, jedete zelenu salatu…
Ljudi svjetle puti više nisu jedini koji tokom ljeta imaju problema s kožom i lako dobijaju opekotine od sunca.
Na meti jakih UV zraka sada se nalaze svi tipovi kože, a osim povećanog rizika od premalignih i malignih bolesti, pretjerano izlaganje suncu dovodi i do prijevremenog starenja, boranja kože, kao i prerane katarakte.
Da bismo njegovali kožu na pravilan način, prvi korak je zdrava ishrana, a zatim i biljne obloge i kreme koje možete napraviti u kućnoj radinosti.
U ovom periodu od namirnica bi trebalo izbegavati celer, ne izlagati se suncu ako se piju antibiotici tetraciklini, niti koristiti parfeme i etarska ulja ako planiramo odlazak na plažu, bazen ili neko drugo kupalište na otvorenom.
Ako zbog sunčanja nastanu tegobe poput crvenila, plikova na koži, svraba i perutanja, potrebno je odmah se skloniti sa sunca, unositi što više tečnosti, ohladiti kožu tuširanjem i hladnim oblogama od flanelskog peškirića.
Može se staviti i rashlađeno, ali ne ledeno kiselo mlijeko, blagi rastvor jabukovog sirćeta, prohlađen zeleni čaj, kao i masku od svježih krastavaca napravljenu u blenderu. Može pomoći i maska od ovsenog brašna, a dovoljnu vlažnost koži daće hidrantna krema sa alojom i vitaminom E, savjetuje lisa.rs.

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS