Nemojte dugo odlagati trudnoću

Nemojte dugo odlagati trudnoću

Sve je više parova koji se odlučuju za roditeljstvo u kasnim tridesetim godinama. Međutim, žene u dobi od 35 godina, su izložene šestorostrukom riziku da će imati problema sa začećem, nego mlađe žene.

Istraživanja su pokazala kako je trudnoća u poznim godinama rizična, kako za majku tako i za dijete. Žene od četrdeset godina izložene su većem riziku od pobačaja nego mlađe žene. Plodnost kod muškaraca takođe opada nakon dvadeset pete godine života, a istraživanja su pokazala da je četrdesetogodišnjem muškarcu potrebno dvije godine da stekne potomstvo, čak iako mu partnerica ima dvadeset godina.
Iako ova istraživanja ukazuju na  potencijalne opasnosti koje sa sobom nosi roditeljstvo u poznijim godinama, sve veći broj parova se odlučuje za djecu u kasnim tridesetim ili ranim četrdesetim godinama života. Broj žena koje su se porodile nakon četrdesete godine života naglo je porastao u proteklih dvadeset godina.
LJekari upozoravaju da je za žene najsigurnije da planiraju majčinstvo u dobi između 20 i 35 godina starosti.
Ženama od 35 godina starosti potrebno je mnogo više vremena da ostvare trudnoću, u odnosu na žene od 25 godina.
Postoji veća vjerovatnoća da će žene koje se odluče na trudnoću u kasnim tridesetim i ranim četrdesetim biti izložene komplikacijama kao što su pre-eklampsija, ektopijska trudnoća, pobačaj ili mrtvorođenost, a takođe je veća vjerovatnoća da će se poroditi putem carskog reza.
Djeca starijih žena se često rađaju prije vremena, imaju manju porođajnu težinu a mogu patiti od “Daunovog sindroma” ili nekih drugih genetičkih poremećaja.
LJekari upozoravaju da aktivnosti poput kampanja usmjerenih na prevenciju maloljetničke trudnoće i promoviranja uzimanja kontreceptivnih sredstava, djeluju na svijest mladih žena, tako da se one sve kasnije odlučuju na trudnoću. Međutim, ove mlade žene nisu svjesne činjenice da se trudnoća ne smije previše odlagati.
Stručnjaci takođe upozoravaju da metoda umjetne oplodne daje ženama osjećaj lažne sigurnosti. Procenat uspješnosti liječenja plodnosti je oko 3%, kod žena od 44 godine.
Većina žena koje se podvrgavaju tretmanima umjetne oplodnje u svojim četrdesetima, koristi jajne ćelije od donatora, budući da su njihove već oštećene ili nisu dovoljno kvalitetne.
U školama bi se mladi u okviru seksualne edukacije trebali informirati i o rizicima trudnoće u poznim godinama.
Žene svih starosnih doba moraju biti upoznate sa činjenicama o ženskoj plodnosti, te ih je stoga potrebno često podsjećati kako je najsigurnije razdoblje za planiranje potomstva u dobi od 20 do 35 godina.
Postoje brojni razlozi zbog kojih se žene odlučuju na trudnoću u poznijim godinama, kao što su: napredovanje u karijeri, finansijski problemi, nedostatak odgovarajućeg partnera itd.  Kada se nakon ostvarivanja nekih od ovih ciljeva, žene konačno odluče za trudnoću,  onda može da bude kasno, a prirodni sat se ne može vratiti nazad.
bhzdravlje
Izvor: Mail Online

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS