Neki od nas izgledaju mladoliko, a neki mnogo starije, zašto?

Neki od nas izgledaju mladoliko, a neki mnogo starije, zašto?

Rezultati detaljnog istraživanja američkih naučnika o procesu biološkog starenja ljudi pokazali su radikalnu razliku između njihova biološkog i hronološkog tempa starenja, piše BBC.

lice

Neke osobe stare tri puta brže od svojih kalendarskih vršnjaka koje nemilosrdni zub vremena preskače jer imaju odlične gene ili jer na to utiče okolina.
Naučnici u čijem je istraživanju učestvovalo 954 tridesetosmogodišnjaka iz istog novozelandskog grada, tokom istraživanja uzeli su u obzir 18 biomarkera da bi ustanovili brzinu kojom njihovi organizmi stare.
Među ostalim, nivo holesterola u krvi, zdravlje srčanog mišića, funkciju pluća, stanje kapilara u zadnjem dijelu oka, dužinu telomera, tjelesnu težinu, funkciju bubrega, zdravlje desni…
Biomarkeri su kod dobrovoljaca mjereni u njihovoj 26, 32, i 38 godini života, što je naučnicima omogućilo da precizno odrede kojim tempom stare njihovi organizmi.
Po podacima objavljenim u stručnom časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences pokazalo se da je biološka starost učesnika istraživanja varirala između 28 i 61 godine.
“Namjera naučnika je da isto istraživanje provedu i među starijom populacijom, ali ukoliko želimo da spriječimo bolesti koje se razvijaju s obzirom na životno doba, moramo se fokusirati na proučavanje biološkog procesa starenja mlađih ljudi.
Starenjem se povećava i opasnost od razvoja raznih bolesti, uključujući i maligne, i ovo radimo kako bismo pokušali da spriječimo istovremeni razvoj nekoliko bolesti u starijem životnom dobu, a sljedeći korak nam je da otkrijemo što utiče na tempo starenja”, rekla je prof. Terrie Moffitt s američkog univerziteta Duke.
Kod većine učesnika istraživanja ustanovljena je kompatibilnost kada je u pitanju bila njihovo hronološko i biološko životno doba. Kod pojedinaca je tijelo, odnosno organizam stario triput brže u odnosu na njihovo hronološko životno doba, a kod nekih – vrijeme kao da je stalo.
“Kad bismo znali više o procesu biološkog starenja mogli bismo se pravednije odnositi prema ljudima” istog hronološkog doba, kaže Moffitt te objašnjava kako je za neke osobe vrijeme za odlazak u penziju u određenom životnom dobu zapravo prerano jer su još uvijek u punoj snazi. Iako je još uvijek rano izvlačiti konkretne zaključke, istraživanje će pomoći u metodama ispitivanja usporavanja procesa starenja.
“Ako zaista želimo da pronađemo način da usporimo proces starenja kako bismo spriječili razvoj niza bolesti u starijem životnom dobu, istraživanja ćemo morati da sprovodimo na mlađim ljudima. Rezultati istraživanja daju nam nadu da će medicina uspjeti da uspori starenje i ljudima omogući zdraviji i aktivniji život”, zaključuje Moffitt.

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS