Nedostatak vitamina D povećava rizik od moždang i srčanog udara

Nedostatak vitamina D povećava rizik od moždang i srčanog udara

Nizak nivo vitamina D u organizmu povećava rizik od moždanog i srčanog udara kod žena pokazalo je istraživanje američkog udruženja kardiologa.

 

Analizirajući podatke prikupljane tokom 16 godina od više od 2.000 žena u dobi između 45 i 58 godina, pokazalo se da je 788 žena sa niskim nivoom vitamina D imalo znatno veće faktore rizika od srčanih oboljenja i moždanog udara od ostatka žena koje su imale normalan nivo vitamina D.
Pokazalo se da žene sa nedostatkom vitamina D imaju znatno viši nivo triglicerida, viši indeks tjelsesne mase, i znatno niži nivo dobrog holesterola. .
Oko 15 posto žena sa nedostatkom vitamina D, koje su učestvovale u istraživanju, umrlo je od srčanog ili moždanog udara, dok kod žena koje imaju normalan nivo vitamina D stopa smrtnosti od ovih oboljenja ne prelazi 10 odsto.
Pored ove, još tri dodatne studije pokazale su koristi vitamina D za zdravlje srca, kao što je lakši oporavak od srčanog udara kod osoba koje uzimaju dodatni vitamin D, te znatno višu stopu smrtnosti kod osoba oje imaju nedostatak vitamina D i pojavu srčanih oboljenja u porodici.
bhzdravlje
Izvor: WebMD

 

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS