Nedostatak vitamina A može uzrokovati nastanak dijabetesa tipa 2

Nedostatak vitamina A može uzrokovati nastanak dijabetesa tipa 2

Istraživači sa Medinskog fakulteta Weill Cornell u SAD-u objavili rezultate studije u kojima se navodi da nedostatak vitamina A može biti direktno povezan sa nastankom dijabetesa tipa 2, javlja Anadolija.
Istraživači podsjećaju da dijabetes tipa 2 nastaje kada beta ćelije u gušterači ne proizvode dovolljnu količinu inzulina ili kada tijelo nije u stanju da koristi proizvedeni inzulin. Istraživanje je pokazalo da vitamin A pokreće beta ćelije u gušterači.
Istraživanje je provedeno na dvije grupe miševa. Prvoj grupi su ubrizgani geni koji onemogućuju skaldištenje vitamina A u tijelu. Druga grupa miševa dobijala je vitamin A redovno kroz hranu.
Kod miševa iz prve grupe, čiji organizmi nisu mogli skladištiti vitamin A, došlo je do prestanka rada beta ćelija i nakon toga gušterača više nije mogla proizvoditi inzulin. Ovim su naučnici došli do zaključka da bi nedostatak vitamina A mogao biti u direktnoj vezi sa neregularnim radom gušterače i nastankom dijabetesa tipa 2.
Istraživači podsjećaju da se za šećernu bolest ne može kriviti isključivo nedostatak vitamina A, no da će ovo saznanje znatno unaprijediti način liječenja dijabetesa tipa 2.
Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu “The Journal of Biological Chemistry”.

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS