Naviknite vaše dijete na vrtić


 

Ako je vaše dijete samostalno, ne nosi pelene i naviknuto je na vaše povremeno odsustvo, onda vjerovatno nećete imati problema sa upisom u vrtić. Djeca koja su mnogo vezana za roditelje, obično puno teže prolaze kroz proces adaptacije.

Stoga je vrlo važno da roditelji na vrijeme počnu pripremati dijete za vrtić. Na taj način će odvajanje proći bezbolnije, kako za roditelje, tako i za dijete.

Kada je najbolje upisati dijete u vrtić?

Stanovišta o tome kada je najbolje upisati dijete u vrtić se razlikuju. Neki će se roditelji odlučiti za varijantu “tete čuvalice” do treće godine, a zatim upisati dijete u vrtić, dok će se neki odlučiti za jaslice.
Jasmina Salčin, odgajateljica u sarajevskom vrtiću “Nur”, kaže da što ranje upišete dijete u vrtić, to bolje.
“Iz iskustva znam da djeca koja ranije krenu u jaslice/vrtić, mnogo lakše prolaze kroz proces adaptacije na određene promjene u različitim fazama odrastanja, kao što je npr. navikavanje na školu itd.”, navodi ova odgajateljica.
S druge strane, prema riječima Sabine Jejna, medicinske sestre u vrtiću “Nur”, sa zdravstvenog aspekta nije poželjno upisivati dijete prerano u vrtić.
“Glavni razlog je izloženost brojnim infekcijama kojima se dijete ne može uspješno oduprijeti, budući da njegov imunološki sistem nije dovoljno razvijen”, naglašava Jejna.
Aida Šehić-Tulić, pedagogica u vrtiću “Nur”, smatra da je optimalno vrijeme za upis u vrtić, kada dijete napuni tri godine, jer ono tada ima prirodnu potrebu za vršnjacima.

Kako teče proces navikavanja?

Ispočetka je najbolje da dijete boravi kraće u vrtiću. Roditelji se mogu odlučiti da najprije upišu dijete na poludnevni boravak, koji će se nakon postepene adaptacije produžiti na cjelodnevni.
Pedagogica Aida Šehić-Tulić navodi kako se obično dozvoljava da manja djeca ponesu od kuće omiljenu igračku, kako bi im se olakšao proces navikavanja na vrtić.

Koji su najčešći problemi?

Djeca koja su upisana u vrtić bez prethodne pripreme, često imaju problema sa adaptacijom. Odgajateljima u vrtiću nisu strane situacije u kojoj djeca pokazuju otpor prema vrtiću na agresivan način.
Neki se bacaju po podu, imaju napade histerije, pa čak i povraćaju. Bilo je i slučajeva zacenjivanja. Međutim, stručno osoblje koje radi u ovim ustanovama, ima iskustva sa ovakvim pojavama i obično ih uspješno rješava.
Pedagogica Aida Šehić-Tulić navodi kako roditelji dosta griješe u ovakvim situacijama, jer često prenose svoja osjećanja i frustracije na djecu, te se zbog toga ona osjećaju nesigurnim i pružaju otpor prema vrtiću.
Stoga ova pedagogica poručuje roditeljima da prije nego što upišu dijete u vrtić, vode računa o tome da ga na adekvatan način pripreme za tu važnu promjenu u njegovom životu.

Kako pripremiti dijete za vrtić?

Postoji nekoliko stvari koje bi roditelji mogli uraditi kako bi proces navikavanja njihovog djeteta na vrtić protekao što bezbolnije:

  • Pripreme treba započeti nekoliko mjeseci ranije. U tom razdoblju treba postepeno navikavati dijete na vaše odsustvo, učiti ga samostalnosti i njegovati kontakte sa drugom djecom.
  • Prije nego što dijete prvi put odvedete u vrtić, objasnite mu da će tamo upoznati drugu djecu, da će zajedno jesti, spavati i igrati se. Objasnite djetetu da će u tom vrtiću biti i odgajateljice koje će se brinuti o njemu i ostaloj djeci. Recite svom djetetu da ćete mnogo misliti na njega te da ćete jedva čekati da ga vidite i razgovarate o tome kako je protekao dan u vrtiću. S takvim razgovorom o vrtiću treba početi bar 30 dana prije nego što prvi put odvedete dijete.
  • Nastojte da sa svojim djetetom prošetate do vrtića nekoliko puta, posmatrajte kako se djeca igraju i recite svom djetetu kako će se vrlo brzo i ono moći igrati s ostalom djecom.
  • Vodite računa o tome da rastanak ne traje predugo. Pretjeranim grljenjem i ljubljenjem možete prenijeti na dijete svoje brige i strahove tako da će se ono osjećati nesigurnim. Sporo opraštanje obično dovodi do toga da se dijete počinje osjećati ostavljenim i uplašenim. Zato je vrlo važno da pri djetetovu prilagođavanju na novu sredinu kontrolirate svoja osjećanja.

Autor: Aida Spahić-Zekić
 
BHzdravlje.ba

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!