Naučnici preokrenuli razvoj ćelija raka pankreasa

Naučnici preokrenuli razvoj ćelija raka pankreasa

Prspektiva oboljelih od adenokarcinoma pankreasa nije dobra. Iako od svih rakova pankreasa oko 90 odsto spada u ovaj tip, oboleli u prosjeku prežive šest mjeseci od dijagnoze, a uspješnost lijekova mjeri se u danima.

karcinom


Međutim, novo istraživanje pokazalo je kako se kancerogene ćelije ovog tumora mogu pretvoriti u normalne. “Prvi put smo videli kako pretjerana aktivnost jednog gena može smanjiti potencijal ćelija adenokarcinoma za podsticanje rasta tumora”, objasnila je prof. Pamela Itkin Ansari, koja je bila na čelu ovog istraživanja.
U kancerogenim ćelijama koje su uzgajali u laboratoriji podsticali su proizvodnju bjelančevine E47, koja se veže za određeni dio DNK koji kontroliše rast i diferencijaciju ćelija. U završnici, ćelije raka prestaju da rastu i počinju da se vraćaju u normalno stanje.
Najveći problem kod raka pankreasa je to što se po pravilu kasno dijagnostikuje. Lijekovi koji uništavaju ćelije raka ujedno uništavaju i sve druge ćelije, koje se izuzetno brzo dijele, poput onih kod koštane srži.
Ovo otkriće moglo bi dovesti do stvaranja nove terapije koja bi bila znatno djelotvornija i s manje nuspojava.

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!