Naučnici potvrdili da je Homeopatija samo placebo

Naučnici potvrdili da je Homeopatija samo placebo

Najnovije istraživanje koje se bavi zdravstvenim problemima ukazalo je da homeopatski lijekovi nisu ništa djelotvorniji od placebo efekta.

homeopatija-lijekovi

Prema procjeni savjeta Nacionalnog zdravlja i medicine u Australiji, alternativna medicina ne liječi hronična, ozbiljna ni ona stanja koja mogu da postanu ozbiljna, prenosi Indipendent.
Homeopatija se zasniva na premisi da supstance koje izazivaju bolesti mogu da postanu lijekovi kada se razblaže u vodi ili tinkturi na bazi alkohola.
Savjet je utvrdio da nema čvrstih dokaza koji pokazuju da je homeopatija efikasnija od šećernih pilula ili drugih placeba.
Izvršni direktor Varvik Anderson je izjavio da nisu postojala zdravstvena stanja koja bi pružila dokaze da je homeopatija djelotvorna.
“Ljudi koji se opredjele za homeopatiju mogu da ugroze svoje zdravlje ukoliko odbiju odgovarajuće liječenje”, dodao je Varvik.
Bolesti poput astme, migrene, stresa i prehlada su testirane na homeopatsko liječenje i utvrđeno je da ono nije ništa efikasnije od lažnih lijekova.
Iako se homeopatija pokazala uspješnijom od placebo efekta kod bolesti poput HIV-a, hroničnog umora, čireva i depresije, za to nema dovoljno pouzdanih dokaza.
Tretman može da se smatra uspješnim ukoliko dovodi do poboljšanja zdravstvenog stanja, a nema nikakve veze sa placebo efektom.
Britanske i švicarske zdravstvene ustanove su takođe zaključile da homeopatija nije dovoljno efikasna da bi je država finansirala.

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS