Naučnici otkrivaju rak uz pomoć vještačke inteligencije

Naučnici otkrivaju rak uz pomoć vještačke inteligencije

Stručnjaci su razvili softverski sistem koji proučava podatke iz postojećih medicinskih izvještaja. Sistem prikuplja podatke, analizira ih i predlaže dijagnoze.

doktor


Dijagnostikovanje raka svakodnevna je pojava u bolnicama. Pravovremena dijagnoza ključna je za liječenje pacijenata. Da bi se otkrila tačna vrsta tumora, doktori ponekad moraju da prođu kroz stotine prethodnih slučajeva kako bi uporedili simptome i rezultate nalaza. Međutim, naučnici s MIT-a sada razvijaju sistem koji koristi vještačku inteligenciju pa bi takva metoda ubrzala proces ranog otkrivanja bolesti.
MIT stručnjaci razvili su softverski sistem koji proučava podatke iz postojećih medicinskih izveštaja. Sistem prikuplja podatke, analizira ih i predlaže dijagnoze.
U nedavno objavljenoj studiji MIT-ovci su objasnili da postoji 50 podtipova limfoma koji se posebno teško otkrivaju pa je njih 15 odsto pogrešno dijagnostikovano što usporava liječenje. Njihov sistem povezuje sve dostupne podatke iz Svjetske zdravstvene organizacije i rezultate iz klinika za patologiju i stvara veliku bazu podataka. Sistem tada može da analizira rezultate analiza pacijenta i uporedi ih sa postojećim podacima. Rezultati daju medicinske podatke i opise sličnih medicinskih slučajeva i sugerišu o kojoj se vrsti limfoma radi.
Ovakav sistem bi sigurno olakšao posao doktorima ali, potrebno je još testiranja i povećanje baze podataka prije nego što zaživi u praksi.

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!