Naučnici odštampali "živi" flaster za srce

Naučnici odštampali "živi" flaster za srce

4995987925721be43de132551316686_v4 big
Naučnici u Izraelu stvorili su spasonosni flaster koji može da prati i liječi srčane probleme. Istraživači su razvili flaster odštampan pomoću 3D tehnologije koji sadrži živo srčano tkivo stvoreno u laboratoriji i nanoelektroniku. “Uloga elektronike je da prati funkciju tkiva i da ga aktivira kada je potrebno”, kaže Tal Dvir s Univerziteta u Tel Avivu.
Osim smanjenja potrebe za lijekovima, taj aparat mogao bi da učini mogućim da se srčano tkivo regeneriše taloženjem ćelija u oštećenom dijelu srca. Aparat bi mogao da na daljinu obavesti ljekara o pacijentovom stanju, prenosi Glas Amerike.
“Pacijent se nalazi u svojoj kući i ne osjeća se dobro, a ljekar odmah može da vidi stanje srca na svom kompjuteru i može daljinski da aktivira srce, može da pruži elektrostimulaciju, može da ubrizga lijekove”, objašnjava Dvir.
Za srce koje je trajno oštećeno zbog bolesti ili srčanog napada, flaster može da postane alternativa transplantaciji srca, a može da vodi i do novih, većih otkrića.
“Trudimo se da odštampamo u 3D tehnologiji čitav organ, cijelo srce sa ugrađenom elektronikom. I verujem da će u budućnosti, za 10 do 20 godina, biti takvih bioničkih organa na tržištu ili u bolnicama za transplantaciju”, dodaje Dvir. Srčani flaster tek treba da bude testiran, a moglo bi proći mnogo godina prije nego što bude dostupan.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!