NAUČNICI OBJAVILI: Nema dokaza da kafa uzrokuje rak, osim u jednom slučaju!

NAUČNICI OBJAVILI: Nema dokaza da kafa uzrokuje rak, osim u jednom slučaju!

espresso-kafa

Nema vjerodostojnih dokaza da pijenje kafe uzrokuje rak, objavila je agencija za rak Svjetske zdravstvene organizacije ublažavajući svoja ranija upozorenja, ali i dodala da su sva “jako vruća” pića vjerojatno kancerogena.
Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) ranije je upozorila na kafu kao “moguće kancerogenu”, ali je promijenila mišljenje.
U srijedu su njeni stručnjaci rekli kako prema zadnjim istraživanjima “nema vjerodostojnih dokaza za kancerogeni učinak”.
No, istovremeno navode da ostali naučni dokazi sugeriraju da pijenje bilo kojeg jako vrućeg pića – oko 65 stepeni Celzijusa ili više – uključujući vodu, čaj ili druge napitke, vjerojatno uzrokuju rak jednjaka.
IARC, sa sjedištem u Lionu, koji je prošle godine širom svijeta izazvao pozornost zaključkom da procesuirano meso može uzrokovati rak, došao je do svojih zaključaka nakon više od hiljadu naučnih studija na ljudima i životinjama. Nema dovoljno dokaza po kojima bi se kafa mogla klasificirati kao kancerogena a niti kao nekancerogena, prenosi Hina.
Prije toga je kao “moguće kancerogena” bila svrstana u njihovu 2B kategoriju zajedno s hloroformom, olovom i mnogim drugim tvarima.

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS