Naše tijelo pod "povećalom"

Naše tijelo pod "povećalom"


Iako je glavni cilj medicine liječiti bolesne, ideal kojem struka teži jest sprječavanje da do bolesti uopšte dođe. Ponekad je bolest nemoguće izbjeći, no značajno nam koristi njeno otkrivanje u ranom stadiju, kako bi se mogla što uspješnije izliječiti. Zbog toga su nam od neprocjenjive važnosti upravo preventivni sistematski pregledi koje bi trebalo redovito obavljati i nakon školske dobi. Sistematski pregled detaljni je pregled čitavog tijela, kao i većine organa, kojim se nastoji otkriti bolest u ranom stadiju nastanka.
Sistematski pregled detaljni je pregled čitavog tijela, kao i većine organa, kojim se nastoji otkriti bolest u ranom stadiju nastanka. Tim preventivnim pregledom ispitanika se pregledava “od glave do pete” te se, prema dobivenim rezultatima, donosi odluka o potrebi započinjanja s liječenjem. Iako su sistematski pregledi obavezni u dječjoj i školskoj dobi, kao i na početku studija, u odrasloj dobi njihova učestalost ovisi uglavnom o dobroj volji ili o zahtjevima poslodavca. Zbog toga je vrlo važno biti svjestan njihove važnosti za naše zdravlje te razumjeti zbog čega je bitno redovito se podvrgavati preventivnim sistematskim pregledima.
U današnje vrijeme, gledajući prema učestalosti pojavljivanja i smrtnosti, na prvo su mjesto zasjele kardiovaskularne bolesti, tj. bolesti krvožilnog sustava, a slijede ih maligna oboljenja, bolesti dišnih putova te ostale, poput reumatskih bolesti i problema s probavnim traktom.
Itekako je zabrinjavajuća činjenica da u našoj zemlji svaka druga osoba umire zbog kardiovaskularnih bolesti, što ne čudi s obzirom na porast brojnih faktora  rizika koje sa sobom nosi moderan način života. Među njih spada nezdrava i nepravilna prehrana, sjedilački način života bez dovoljne količine tjelesne aktivnosti, povišen stres i pušenje, a do oštećenja krvnih žila, srčanog infarkta i moždanog udara dovodi sve veća učestalost povišenog krvnog pritisa , prekomjerne tjelesne težine, šećerne bolesti te povišenih masnoća u krvi. Nerijetko se faktori  rizika ovih bolesti, koji mogu i godinama biti prisutni bez da smo ih uopće svjesni, otkriju upravo prilikom sistematskog pregleda.
Slična situacija je i s malignim oboljenjima, poput raka prostate u muškarca, raka dojke i maternice u žena, raka želuca i debelog crijeva te raka pluća. Uspjeh u liječenju i njihova daljnja prognoza značajno ovise o što ranijem otkrivanju tih bolesti, budući da se one često razvijaju podmuklo, ne dajući gotovo nikakvih simptoma.
Redovni sistematski pregledi nam ovdje također omogućuju pravovremeno otkrivanje određenih malignih promjena, bilo pomoću tzv. screeninga ili probiranja (kao što je određivanje koncentracije PSA kod muškaraca te pregled i ultrazvuk dojke u žena), bilo ciljanom dijagnostikom u članova obitelji osobe oboljele od neke maligne bolesti.
Naša preporuka obratite se sa puno povjerenje u
Internističko endokrinološku ordinacija Dr. Salih Azabagić, Tuzla.

Telefon: 061 318 464
CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS