Nar – antioksidans jači od zelenog čaja

Nar posjeduje snažna antioksidativna i protivupalna svojstva. Naučnici su dokazali da ekstrakt ploda nara ima sposobnost zaustavljanja rasta i ubija ćelije karcinoma prostate in vitro.
Sok od nara sprječava oksidaciju LDL holesterola. Naučnici su posmatrali kako se LDL holesterol ponš¡a u prisustvu soka od nara i uočili su da se 40 odsto manje molekula LDL holesterola oksidiralo u prisustvu soka od nara. Sok od nara je u istraživanju sprječio i neke druge procese povezane s pojavom ateroskleroze.
Lavina istraživanja o pozitivnim učincima nara pokrenula se u Izraelu, a za pažnju
koju je nar dobio u naučnim krugovima velikim djelom je zaslužan Michael Aviram koji je sproveo velik broj istraživanja i dobio izvanredne rezultate.
– Sok od nara ima snažnu antioksidativnu moć, snažniju čak i od crnog vina i zelenog čaja. Preliminarne studije pokazale su da je antioksidativni kapacitet soka od nara tri puta jači od iste količine zelenog čaja ili crnog vina. Zaštitni učinak pripisuju sadržaju fitokemikalija: polifenola, tanina i antocijana.
Prema preporukama izraelskih naučnika jedna čaša soka od nara dnevno može da smanjiti rizik od oboljevanja od kardiovaskularnih bolesti – kažu stručnjaci.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS