Namirnice protiv umora

Namirnice protiv umora


Kako dan odmiče, logično je da nivo energije opada, ali srećom postoji načini da se energija podigne na prirodan način. Ako vam se često dešava da ste pred kraj dana umorni, a imate još mnogo planiranih obaveza, nemojte odmah da posežete za energetskim napicima, već pomozite sebi pravilnom ishranom. Da biste održali optimali nivo energije tokom celog dana, biće vam potrebna “pametnahrana za mnogo energije, kojom ćete najbolje stabilizovati nivo šećera u krvi i tako spriječiti nagli pad energije, i pomoći organizmu da je proizvede u dovoljnoj količini da izdržite dan.
Postoje namirnice koje će vratiti energiju u trenu, a biće još bolje ako napravite pametnu kombinaciju proteina, masnoća i zdravih ugljenih hidrata kojima ćete organizmu obezbjediti pravu mješavinu vitamina i minerala – naglasila je Valeri Goldštajn, direktorka ishrane u Centru za uravnoteženo zdravlje, koja je za časopis “Mens helt” otkrila koje namirnice koje najbolje podižu energiju.
1. Bademi – Bademi sadrže vitamin B7, poznat kao biotin, koji odlično pomaže tijelu u pretvaranju hrane u energiju – ističe Goldštajn i savjetuje da se za instant podizanje energije jednostavno poslužite šakom badema.
2. Govedina (organska) – Govedina je odličan izvor gvožđa, zbog čega odlično otklanja osjećaj umora, jer ga naše telo koristi tako da zadrži više kiseonika i brže ga dovede do svih ćelija u tijlu i na ćelijskom nivou koristi za stvaranje energije – objasnila je.
3. Ovsene pahuljice –  Ovsene pahuljice su odličan dodatak jogurtu, s kojim će još bolje uticati na podizanje energije. Ovas je prirodno savršen ugljeni hidrat koji sadrži čak tri elementa za povećanje energije: kalcijum, vlakna i proteine, a samo jedna porcija može da utoli glad i učini vas spremnijim za dnevne izazove.
4. Jaja – Jaja će zadovoljiti osnovne dnevne nutritivne potrebe za proteinima, jodom, vitaminom B6 i B12. Zdrava su, zasićuju i puna su energije, pa Goldštajn predlaže da, kada osjetite potrebu za novom dozom energije, ne posežete za drugom kafom, već da pojedete jedno kuhano jaje.
5. Piletina – Čista piletina je savršen izvor koenzima, čija je uloga pomoć pri proizvodnji energije tijela, i vrlo je važna za zdravlje svih vitalnih organa.
6. Spanać –  Samo jedna šoljica sirovog spanaća obezbjediće vam dovoljno magnezijuma, minerala koji je potreban da naše tijelo proizvede željenu količinu energije.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!