Namirnice koje čiste tijelo i vraćaju energiju

Namirnice koje čiste tijelo i vraćaju energiju


Kako se prirodi budi u proljeće, tako se i kada se naš organizam budi i suočava sa određenim promenama. Naš imunitet obično obavezno slabi, zbog čega je rešenje tokom ovog perioda sprovesti detoks program koji čisti telo od toksina i daje mu potrebnu energiju. Sa pravom hranom na tanjiru, možete lakše izbaviti štetne hemijaklije iz tijela, ali i ojačati svoj imunitet. 

Bijeli luk
Konzumiranje bijelog luka pomaže da se aktiviraju detok enzimi u jetri. Bijeli luk takođe sadrži 39 razlitičih antibakterijskih agenasa, zbog čega je idealna namirnica koja vas čuva od prehlada i virusa. Alicin sadržaj može da pomogne da ubije nepoželjne organizme u crijevima, koji proizvode toksine u vašem gastrointestalnom traktu. Jedite organski, svježi luk, najbolje u proljetnim salatama
Cvekla
Cvekla aktivira enzime jetre i utiče na žuč, što pomaže da se razbiju i apsorpbuju zdravih masti i hranljive materije poput vitamina E. Kada vaša jetra transformiše masti i toksine u rastvorljivu formu za izlućivanje, mnogi toksini se vezuju do žuči, pa mogu biti izbačeni iz tijela kroz crijeva.
Jabuke
Jabuke, koje sadrže dosta vlakana, mogu vam pomoći u čišćenju organizma. Sastojci jabuke, a prije svega pektini djelovaće na vašu probavu kao sunđer koje će uči u vaša crijeva pokupiti štetne materije i naslage koje su tamo nakupljenje. Kako biste dobili pun sadržaj, nemojte uklanajti kožicu jabuke i jedite ih za doručak zajedno sa čia sjemenom.
Brokoli
Brokoli se smatra jednom od najboljih namirnica za detoks. Bogata je antioksidantima i podiže glutation što znači da podržava detoksikaciju jetre. Brokoli takođe sadrži indol-3-karbinol, supstancu koja pomaže u regulisanju nivoa hormona.
Fermentisana hrana
Ako se osjećate naduto i imate zatvor duže od tri dana, to je znak da treba da uvedete više fermentisane hrane u svoju ishranu. Kefir, kiseli kupus, kiseli krastavčići – sve od nabrojanih namirnica sadrže dobre bakterije koje štite crijeva.
CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS