Najzdravija ulja i što sve liječe

Maslinovo ulje zasluženo se smatra jednim od najzdravijih ulja za ljudsku konzumaciju. No, to nije jedino vrijedno ulje koje imamo na raspolaganju. Proučite neka poželjna svojstva pet drugih prirodnih ulja.

Ulje gorušice

Ako patite od akutnog sinusitisa, ulje gorušice sadrži prirodne hemijske spojeve koji će olakšati simptome i pospješiti oporavak. Sjeme bijele gorušice sadrži od 20 do 36% ulja te sumporne spojeve koji djelovanjem enzima mirozinaze hidroliziraju u eterična ulja od kojih potječe ljut okus. Iz sjemena bijele gorušice hladnim postupkom prešanja dobiva se ulje žute boje. U članku objavljenom 2010. u The Journal of Food Scienceu pokazalo se da ulje gorušice ima antibakterijsko djelovanje. Ljudi ga u pravilu dobro podnose, no ukoliko imate čir na želucu ili neke druge probavne smetnje, možda je bolje ne upotrebljavati ga bez prethodne konsultacije s liječnikom.

Ulje lana

Ulje od sjemenki lana lako užegne, pa ga nakon otvaranja možete upotrebljavati vrlo kratko, ponekad ne duže od nekoliko sedmica. Zbog toga ga treba držati u hladnjaku, ali će i tamo oksidirati i izgubiti mnoga dobra svojstva. Kupujte ga stoga u malim bočicama i ne koristite ako se užegne. Samo jedna kašika lanenog ulja sadrži 6,9 grama omega-3 masnih kiselina, koje sprečavaju pojavu srčanih bolesti i reumatoidnog artritisa. Ulje djeluje protuupalno, pa je pogodno za upotrebu kod svih koji imaju upalne procese (ekcemi, psorijaza, lupus). Čisti krvne žile i jača organizam, no ne pretjerujte s količinom.

Ulje konoplje

Ulje konoplje može se koristiti za uljepšavanje kose jer je bogato esencijalnim masnim kiselinama, vitaminima i proteinima. Ne smije se brkati s marihuanom, ulje konoplje je legalno i ne sadrži spoj THC koji daje osjećaj opijenosti. Iako je riječ o istoj biljci Cannabis sativa L., radi se o različitim stvarima. Industrijska konoplja uzgaja se radi ulja, vlakna i sjemena, dok se marihuana uzgaja radu THC sadržaja. Konoplja i marihuana su različiti oblici iste biljke Cannabis sativa i imaju različit sadržaj kanabinoidnih spojeva. Najaktivniji je delta-9-tetrahidrokanabinol ili THC, kojeg u marihuani ima od dva do pet posto, a zabilježene su i koncentracije od 15 do 20%. Industrijski uzgajane vrste konoplje koje se koriste za dobivanje vlakana i sjemenki legalne su u Europskoj uniji i Kanadi, no moraju sadržavati manje od 0,3 % THC-a.
Ulje konoplje možete kupiti u trgovinama zdrave hrane ili na internetu. U prehrani ga je najbolje koristiti kao i maslinovo ulje, u umacima i preljevima za salatu.
Ulje bogato THC-om u mnogim alternativnim krugovima smatra se lijekom za mnoge oblike raka. Službena medicina to ipak ne priznaje.

Ulje metvice

Destilirano iz mente, Mentha piperita x, danas se najčešće koristi u gumama za žvakanje, pasti za zube i bombonima, te širokom spektru lijekova. Menta se dugo koristi u ljekovite svrhe. Osim osvježavanja daha, ulje metvice danas ima manje poznate zdravstvene koristi. “Pepermint vraća funkcije želuca, potiče probavu”, napisao je Samuel Stearns u knjizi American Herbal 1801. godine. Za razliku od mnogih drugih tradicionalnih biljnih lijekova, ulje metvice je izdržalo test znanstvenih i kliničkih istraživanja. Da smanjuje simptome sindroma iritabilnog crijeva (IBS), zaključila je skupina znanstvenika na Sveučilištu G D’Annunzio u Italiji. Pokazalo se učinkovito i za ublažavanje migrene te za razbijanje guste sluzi nakupljene u tijelu. Ipak, malu ga djeca trebaju izbjegavati jer kod njih može izazvati probleme s disanjem.

Ulje makadamije

Zimzelena stabla na istočnim padinama Australije čuvaju tajnu makadamije. Rani starosjedioci koristili su ovo ulje tijekom jesenske i zimske sezone. Danas, bogate masne kiseline u ulju makadamije inspiriraju istraživanja znanstvenika i kulinarske majstore.
Djeluje povoljno na kardiovaskularni sistem, prije svega zbog obilja mononezasićenih masti, slično kao i maslinovo ulje. Australian National Heart Foundationblood preporučuje ga jer uspješno snižava razinu holesterola te smanjuje rizik od srčanih bolesti. Ovo ulje je i snažan antioksidans jer fitokemikalije u njemu štite DNK od oštećenja.

Izvor: Live Strong

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS