Najveće greške koje pravite prilikom tuširanja

Svako se osjeća prijatnije poslije tuširanja, ali ukoliko u tome uživate prečesto, možete oštetiti svoju kožu.

tusiranje-zena


Predstavljamo vam greške koje se najčešće prave prilikom tuširanja

Vruća voda

Loša je iz dva razloga: uklanja previše prirodnih ulja koja sadrži koža i pojačava cirkulaciju, pa vam koža može pocrveneti. To može dovesti do upale, pa ćete možda osjetiti svrab ili čak osip.
Temperatura vode treba da bude mlaka. Dakle, približno temperaturi kože ili eventualno malo toplija, naročito ako imate nježnu kožu sklonu isušivanju.

Predugo tuširanje

Naučnici kažu da predugo tuširanje nije zdravo. Dovoljno je svega 10 minuta, jer na duže staze može doći do perutanja i isušivanja kože.

Parfimisani šamponi

Ako koristite parfimisane ili antibakterijske proizvode, njihovi sastojci mogu ugroziti vlažnost vaše kože. S godinama koža postaje tanja i gubi prirodnu vlažnost, pa se preporučuju hidratantni proizvodi. Pri kupovini obratite pažnju na opasne sastojke poput parabena, triklosana, vještačkih mirisa, sintetičkih boja, formaldehida i natrijum- lauril-sulfata jer mogu izazvati kontaktni dermatitis i veliku suvoću kože.

Šamponiranje cijelog tijela

Ne treba da šamponirate cijelo tijelo već samo određene dijelove poput pazuha, prepona, stopala… Naime, koža se čisti sama, a sapunom i sredstvima za tuširanje narušava se prirodni balans, odnosno uklanjaju se ulja i isušuje koža.

Ne hidrirate kožu

Ako prođe više od tri minuta između izlaska ispod tuša i nanošenja hidratantnog mlijeka za tijelo, koža gubi vlažnost. Nakon što završite s tuširanjem, nježno se obrišite peškirom, a zatim nanesite obilnu količinu hidrantne kreme ili mlijeka koje sadrži keramide.

Ne mijenjate lufu

Lufa za tuširanje je idealno mjesto za razmnožavanje bakterija, a neke od njih mogu biti i prilično opasne za zdravlje.
Svaki put kada se natopi tečnošću, a ne osuši do kraja, bakterije se razmnožavaju. Na taj način narednim kupanjem zapravo raznosite bakterije po cijelom tijelu. Stručnjaci savjetuju da je mijenjate svake četiri sedmice.

Bacate novac na “prirodne” proizvode

Mnogi proizvodi čiji se proizvođači pozivaju na ekološku prihvatljivost i nisu toliko efikasni kao što mislite, a mogu biti i mnogo skuplji.
Naime, čak i “prirodni” ili organski proizvodi mogu skinuti prirodni lipidni sloj s površine kože i uništiti zaštitnu barijeru. Sve dok se držite proizvoda bez vještačkih boja, mirisa i drugih agresivnih sastojaka, možete smatrati da se ponašate odgovorno prema svojoj koži.

Pranje kose svaki dan

Stručnjaci kažu da je kosa najljepša kada prirodna ulja s tjemena preuzmu korijen kose. Kosu perite svaki drugi, ili čak treći dan. Ako imate tanku i osjetljivu kosu, izbjegavajte prečesto šamponiranje. Dakle, ne više od dva puta sedmično, jer ćete tako zadržati proizvodnju prirodnih ulja.

Godinama koristite jedan te isti šampon

Baš kao što koža s godinama postaje nježna i suha, tako je i s kosom. Nakon 50. godine života, kosa zahtijeva više njege, jer gubi proteine, elastičnost i gustinu. Zaštitite je tako što ćete koristiti šampone koji ne sadrže sulfate.

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS