Najopasnija bolest jer je žene ignoriraju

Oko 50 posto žena koje imaju srčani udar nakon prvih simptoma ne nazove hitnu pomoć. Umjesto toga, u najboljem slučaju, popiju aspirin, a zatim čekaju do sljedećeg dana kako bi zatražile liječničku pomoć. Ako je dočekaju, često se ispostavi da imaju i do 99-postotnu blokadu koronarne arterije.

Mit koji ugrožava živote

Često se misli da je srčani udar prvenstveno problem muške populacije. No, danas on pogađa žene jednako kao i muškarce, više od svih oblika raka ukupno. Zabrinjavajući su američki podaci koji ukazuju da su svake godine, od 1994.,srčani napadi ubili više američkih žena nego muškaraca. Ipak, mnoge žene još uvijek misle da je rak dojke (koji ubija daleko manje žena godišnje) najveća prijetnja njihovu zdravlju.
‘Većina žena, pa čak i liječnici, ne znaju specifične ‘ženske’ simptome srčanog udara’, kaže kardiolog dr.Noel Bairey Merz iz američkog Cedar Sinai Heart Institutea. Manje od polovine žena ima klasični holivudski srčani udar koji prati bol u prsima, a često se opisuje kao da vam ‘slon sjedi na prsima’. To je, zapravo, tipični ‘muški’ simptom.
Umjesto toga, žene obično imaju manje dramatične simptome srčanog udara, no može uključiti i bolove u prsima. Kao rezultat toga, žene često dobiju krivu dijagnozu, u daleko većoj mjeri nego muškarci. Za žene postoji i veća vjerojatnost da će umrijeti nakon srčanog udara nego za muškarce, navodi se u novoj američkoj studiji s 1.400.000 pacijenata.
‘Relativno mlade žene, u srednjim godinama, imaju najvišu stopu srčanog napada sa smrtnim ishodom jer se njihovi simptomi često krivo dijagnosticiraju, kako od strane samih žena, tako i liječnika’, kaže dr. Merz.
Jedna šokantna studija izvijestila je da do 50 posto slučajeva simptoma ženskog srčanog udara ostaje neprepoznato od strane medicinskih stručnjaka. Gotovo dvije trećine smrtonosnih srčanih udara u žena se javljaju bez prijašnje boli u prsima, prenosi womenheart.org.

Mlade žene također imaju rizik

Ako mislite da ste premladi da imate srčani udar, evo što trebate znati: od 435.000 američkih žena koje u godini pogodi srčani udar, 83.000 su mlađe od 65, a 35.000 su mlađe od 55 godina. Za žene mlađe od 50 godina, smrt zbog srčanog udara je dvostruko češća nego kod muškaraca.
Da biste se zaštitili, pazite na faktore rizika kao što su povišen krvni tlak, visok kolesterol te visoke razine šećera u krvi. Uzbunite svog liječnika ako u obitelji imate povijest srčanih bolesti, osobito ako su rođaci pogođeni u ranoj dobi. Zdrava prehrana i redovita tjelovježba su ključne mjere prevencije.
A ako pušite, ovdje je jedan od najboljih razloga da prekinete. Naime, kod žena koje puše povećani rizik za srčani udar počinje 19 godina ranije nego kod nepušačica. Studija koja je pratila gotovo 120.000 žena u dobi od 30 do 55, tijekom 12 godina, pokazala je da pušačice imaju četiri puta veću vjerojatnost da ih pogodi srčani udar ili da umru od srčanih bolesti nego nepušačice.

Žene zanemaruju simptome srčanog udara – 6 simptoma

Izvor : magazin.hr

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS