Najjači lijek protiv depresije je dostupan svima

Najjači lijek protiv depresije je dostupan svima


Tim australijskih stručnjaka otkrio je efikasan način za prevazilaženje depresije. U istraživanju objavljenom u “Američkom časopisu psihijatrije”, koja je trajala 11 godina, učestvovalo je više od 22.000 zdravih Norvežana. Oni su na početku i na kraju govorili, i odgovarali na pitanja u vezi sa njihovim psihičkim stanjem i upražnjavanjem fizičkih aktivnosti.
Na samom početku, 12 posto ispitanika je reklo da ne vježba, dok su odgovori ostalih učesnika prilično varirali od “vježbam do 30 minuta sedmično” do “vježbam više od četiri sata sedmično”.
U narednoj deceniji, sedam posto ispitanika pokazalo je simptome depresije, dok se anksioznost pojavila kod devet psoto ispitanika. Rezultati su pokazali da su ljudi koji su izjavili da nisu vježbali imali 44 posto veće šanse da obole od depresije u poređenju sa ljudima koji su rekli da vježbaju sat do dva sedmično. Kod ispitanika koji su vježbali duže od dva sata sedmično nije pronađeno nikakvo dodatno pozitivno dejstvo fizičkih aktivnosti na psihičko stanje.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS