Najbolji čajevi za ženske probleme

Najbolji čajevi za ženske probleme

t_53f51ff216e36eb3f93d24c4d0cc2793_245981_magicnobilje_v
U fitoterapiji postoje ljekovite biljke koje uspješno liječe gotovo sve poznate ženske boljke. Donosimo vam spisak efikasnih prirodnih lijekova za ženske tegobe koji su sastavili poznati fitoterapeuti.
U slučaju bolnih menstruacija i odliva blagotvorno deluju biljke s obiljem tanina. Da se ciklus dovede u red, preporučuju se trave bogate aminima i alkaloidima, a za ispiranje bilje koje sadrži tanine, sluz i etarska ulja.Svaka biljna terapija, dodaje, biće efikasnija ako se prije njihovog korišćenja organizam detoksikuje.
Podugačak je spisak biljaka koje imaju blagotvorno dejstvo na ženske boljke. Izdvajamo samo neke.

Virak (vrkuta)

Virak ili vrkuta pomaže kod gotovo svih ženskih bolesti, od bolnih i neredovnih menstruacija, bijelog pranja, spuštene materice i povreda materice do upala praćenih sekretom.
Ova biljka jača zidove materice, te zato, osim što štiti od pobačaja, olakšava porođaj, ublažava simptome klimaksa. Preporučuje se i trudnicama. Kažu, valja utoliti žeđ čajem od vrkute barem jednom dnevno već od trećeg meseca trudnoće. Mnoge žene je smatraju svojom zaštitnicom jer važi za univerzalni lijek protiv svih ženskih bolesti. Travari tvrde i da može da spreči mogućnost ispadanja materice.
Ukoliko dođe do toga, preporučuje se čaj od svježe ubrane vrkute. Pije se četiri puta dnevno, ali lagano, gutljaj po gutljaj.

Macina trava (očajnica)

Macina trava se od davnina koristi za liječenje neplodnosti. U narodu je zovu i očajnica, što slikovito opisuje muke žena koje su davno očajavale jer nisu mogle da postanu majke.
Ona normalizuje lučenje polnih hormona i uravnotežuje hormonalni ciklus, što je preduslov uredne trudnoće. Pomaže kod menstrualnih tegoba i niza ženskih bolesti.
Čaj od macine trave pravi se tako što se dvije kašičice ove biljke preliju sa dva i po decilitra vrele vode i procede posle tri do pet minuta. Savjetuje se uzimanje od tri do pet šoljica na dan.

Kantarion (gospina trava)

Za očuvanje zdrave vaginalne flore preporučuje se ispiranje biljnim čajem od kantariona. Čaj od kantariona sprema se od 200 grama ključale vode i kašičice suvog cvijeta i lista biljke.
Poklopljen treba da odstoji bar 10 minuta. Potreban vam je irigator, koji ćete napuniti mlakom tečnošću, uvući u vaginu do dubine od oko pet centimetara i istisnuti tečnost. Dobar lijek za sve ženske boljke je i kantarionovo ulje.

 Žalfija (kadulja)

Žalfija je prava ženska biljka, o čemu govori i poslovica: „Tamo gde raste žalfija, gospodari žena“.
Čaj od žalfije vrlo je efikasna pomoć kod talasa vrućine (valunga) i znojenja, koji su česti u menopauzi. Osim toga, pomaže i kod naglih promena raspoloženja i depresije. U narodnoj medicini poznata je i kao sredstvo za prevenciju pobačaja, ali ako se čaj pije u poslednjem mjesecu trudnoće, stimulisaće kontrakcije materice i olakšati porođaj.
Primjenjuje se i kod drugih ženskih bolesti, na primjer protiv bijelog pranja.
Žalfija se u liječenju uzima u obliku čaja. Dvije kašičice preliju se sa dva i po decilitra vrele vode. Piju se dvije-tri šoljice dnevno.

Neven (žutelj)

Čaj od nevena se koristi za uspostavljanje redovnog menstrualnog ciklusa i umanjenja menstrualnih bolova kod mladih djevojaka ili žena u klimaksu.
Neven, hajdučku travu i koprivu zajedno treba da koriste žene koje imaju cistične promjene na jajniku i sve one koje su sklone ginekološkim problemima.
Treba piti tri šolje ovog čaja dnevno, u gutljajima. Čajna mješavina od nevena ne kuha se, već se jedna kašika čaja prelije četvrtinom litra vrele vode i ostavi do pet minuta.
Ako vas muče tegobe PMS- a, napravite čaj od dva cvijeta nevena koja ćete preliti sa dva decilitra vrele vode. Ostavite da odstoji pola sata. Procjedite i pijte čaj tri puta dnevno posle jela.

Hajdučka trava (stolisnik)

Hajdučka trava je odlična biljka za lečenje menstrualnih tegoba i prekomjernog krvarenja. Čaj korisno djeluje i liječi ispucale ruke i bolne bradavice kod dojilja. Hajdučku travu sve žene treba da koriste bar jednom dnevno.
Pomaže kod svih tegoba vezanih za menstruaciju, i kad je obilna i kad je oskudna, i ublažava grčeve materice. Daje nevjerovatne rezultate u klimaksu. Dovoljno je da se pije dva puta dnevno u gutljajima, i tegobe menopauze će nestati.
Kašičicu hajdučke trave prelijte šoljom vrele vode, ostavite da odstoji oko 10 minuta, a onda procedite. Nemojte piti više od dvije šolje dnevno.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!