Najbolja hrana za zdravlje očiju

Ljubitelji ribe rjeđe obolijevaju od makularne degeneracije jer hrana bogata omegom-3 sprečava bolesti oka kod starijih osoba!
Obroci bogati omega-3 masnim kiselinama štitestarije osobe od ozbiljne bolesti oka poznate kao senilna makularna degeneracija, pokazalo je kanadsko istraživanje objavljeno u časopisu Ophthalmology.
Makula, koja se još naziva žutom mrljom ili pjegom, nalazi se u malom arealu mrežnice, blizu pozadine oka, te je odgovorna za središnji vid potreban za radnje kao što su vožnja automobila ili čitanje. Naučnici s University of Ottawa Eye Institute smatraju da je redovito konzumiranje ribe bogate omega-3 masnim kiselinama odličan oblik prevencije.
Makularna degeneracija je promijenjeno stanje žute pjege (makule) kao posljedica degenerativnih promjena uzrokovanih starenjem. U razvijenim zemljama svijeta senilna makularna degeneracija je najučestaliji uzrok sljepoće.
Dobrobiti omega-3 masnih kiselina nisu novost u nauci, a nedavno im je pridodana još jedna funkcija. Otkriveno je, naime, da prehrana bogata ovim tvarima pomaže u sprečavanju raka debelog crijeva.
Dobri izvori omega-3 masnih kiselina su: ribe poput lososa, tune, sardina i sleđa, zatim jetra bakalara, ulje lososa i sjemenke lana te brazilski i australski oraščići.
net.hr

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS