Način na koji hodate otkriva prijeti li vam smrt od infarkta

Način na koji hodate otkriva prijeti li vam smrt od infarkta


Pješačenje je najpopularniji oblik vježbanja – i donosi niz prednosti. Ali rijetko razmišljamo o tome kako hodamo. Pripremite se: Način na koji hodate je direktno povezan s tim koliko imate koristi od ove vrijedne aktivnosti.
Tim znanstvenika iz Velike Britanije šest godina provodio je istraživanje nad 420.000 sredovječnih ljudi. Na početku istraživanja nitko od volontera nije pokazivao znakove bolesti srca. Tim je zatražio od volontera da ocijene svoj tipičan korak hodanja kao spor, stabilan ili brz. Volonteri su obavili i test vježbanja u laboratoriju kako bi istraživači mogli procijeniti razinu njihove fizičke spreme.
U tih šest godina umrlo je skoro 8600 ljudi, od toga oko 1650 od srčanih bolesti. Na temelju podataka stručnjaci su zaključili da su spori hodači imali dvostruko veći rizik od umiranja od srčane bolesti. Ovaj zaključak se pokazao ispravnim i nakon što su u procjenu uključili i ostala rizična ponašanja, kao što su pušenje, konzumacija alkohola, nedovoljno kretanje i loša prehrana, piše Readers Digest. Rizik od srčanog udara bio je najveći i kod ispitanika s najmanjom tjelesnom masom, najčešće zbog loše prehrane ili naglog gubitka mišićne mase, koja nastaje u srednjoj dobi.
Cilj našeg istraživanja je bilo utvrditi postoji li poveznica između razlike u načinu hodanja (sporo, umjereno ili brzo hodanje) i dobivanja srčane bolesti ili raka u budućnosti – objasnio je profesor Tom Yates, voditelj istraživanja.
– Također smo utvrdili da je samoprocjena tempa hodanja bila snažno povezana s cjelokupnim fizičkim stanjem čovjeka. Vlastita procjena tempa hodanja bi se mogla koristiti da se identificiraju pojedinci koji su lošeg fizičkog stanja i kod kojih postoji povećan rizik od srčanih bolesti – objašnjava Yates. Prije nego što čovjek odluči ubrzati tempo hodanja, bilo bi dobro da se javi svojem doktoru i provjeri može li njegovo tijelo podnijeti dodatni napor.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS