Na pomolu revolucionarna četkica za zube

Na pomolu revolucionarna četkica za zube

Nova plazma-četkica dezinfikuje i popravlja zube bez brušenja i bez imalo boli. Trenutno je u toku testiranja, a nadaju se da će biti na tržištu krajem 2013. godine.

Za sve one koji se panično boje zubara, naučnici sa Univerziteta Misuri izumili su “spravicu” koja će u potpunosti odagnati bol.
“Hi-tech” plazma-četkica može izliječiti pokvarene zube za 30 sekundi i to potpuno bezbolno. Jedino što pacijent osjeti je lagana hladnoća.
U ovoj četkici sadržana je hemija koja se inače koristi za dezinficiranje zuba prije operacije. Ujedno i puni zube na puno snažniji način nego što su dosadašnje plombe zbog čega su zubi puno čvršći, a plombe traju duže.
To bi stomatolozima moglo znatno olakšati posao. Klinička ispitivanja još traju, ali do sada nije bilo nikakvih nuspojava. Dosadašnja istraživanja potvrdila su da su zubi s ovom tehnikom čvršći za 60 posto.
Ukoliko testiranja prođu dobro, ovo bi moglo potpuno promijeniti način rada u stomatologiji. Oko 75 posto svih zubarskih postupaka zahtijeva punjenje zuba, a ovaj način mogao bi olakšati i stomatolozima i svima koji se boje.
Ukoliko sve pođe po planu, do kraja 2013. bol zbog brušenja zuba mogla bi u potpunosti nestati, za kada i najavljuju izlazak ove plazma-četkice.
bhzdravlje
Izvor: WebMD

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS