Na mamografiju se ide između 5. i 10. dana ciklusa

Na mamografiju se ide između 5. i 10. dana ciklusa


Mamografiju se preporučuje raditi isključivo u prvoj fazi ciklusa, neposredno nakon završetka menstruacije, jer tad žena sigurno nije trudna.Iako je doza zračenja kod mamografije vrlo mala, tako se izbjegava svaka mogućnost i najmanjeg ozračivanja embrija. Nadalje, u tom dijelu menstrualnog ciklusa gustoća žljezdanog tkiva dojki je nešto manja, pa se može bolje prikazati i lakše analizirati dojke na mamografskim snimkama – ističu stručnjaci.
Mamografija je radiološka pretraga dojki X-zrakama pomoću koje se vrlo rano može otkriti rak dojke, koji je jedan od češćih tumora u žena, tako da svaka deseta žena ima rizik da u životu razvije ovu bolest.
Većina ljekar slaže se da bi prvu mamografiju žena trebala napraviti s 40 godina, mada se u nekim zemljama ta dob pomiče i na 50. S druge strane, neke žene mamografiju trebaju napraviti i ranije, ovisno o nasljednoj sklonosti raku dojke kao i patološkim procesima u dojkama otkrivenim drugim tehnikama pregleda, kao što su ultrazvuk ili magnetska rezonancija – upozoravaju l ljekari.
PAPA test je također najbolje napraviti neposredno nakon što završi menstrualno krvarenje – u prvoj fazi ciklusa, odnosno prije ovulacije.. Prvi PAPA test treba napraviti najkasnije godinu dana nakon prvog spolnog odnosa.
Ako je prethodni PAPA test uredan, sljedeći se preporučuje raditi za godinu dana, odnosno sve bi žene trebale jedanput na godinu napraviti ginekološki pregled ultrazvukom s color dopplerom te PAPA test. Test je važan za otkrivanje raznih upalnih i zloćudnih bolesti, kao što su karcinom grlića maternice kao i karcinom uterusa.
– Provjera šećera u krvi redovito se radi natašte, te eventualno dva sata nakon obroka. Isto bi trebalo biti sastavnica sistematskog pregleda, te ljudi koji su pod povećanim rizikom za razvoj šećerne bolesti, a prvenstveno se radi o ljudima prekomjerne težine – ističu stručnjaci.
Dodaje da bi bilo poželjno barem jedanput godišnje provjeriti između ostalog i razinu šećera u krvi i urinu.  Naime, šećerna bolest često je neprepoznata budući da su prvi simptomi često prisutni tek u kasnijim stadijima kad je bolest već uznapredovala, te nastanu oštećenja organa

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS