Nјega stopala i artritis


 

Postoji nekoliko načina da se ublaže tegobe u stopalima uvjetovane reumatskim artritisom i osteoartritisom.

Reumatski artritis

Reumatski artritis (RA) je stanje koje uzrokuje upalu zglobova. Što se prije dijagnosticira, terapija će imati više efekta. Nemojte ignorirati bolove u zglobovima, RA često počinje sa bolovima u nožnom palcu. Vjerovatno ćete dobiti uputnicu za specijalistički pregled.
Terapija:

 • Lijekovi kao što su analgetici i nesteroidni antiinflamatorni lijekovi smanjuju bolove i oticanje
 • Ako imate teži oblik artritisa, možda ćete morati uzimati kortikosteroide u cilju smanjena upale.
 • Ortoze su vrsta ortopedskih pomagala koja se koristi u cilju smanjivanja pritiska na stopala.
 • Ako se vaši palčevi na nogama počnu kočiti ili savijati, veoma je važno da nosite udobnu obuću koja ostavlja dosta prostora za prste. Možda ćete morati da nosite specijalnu obuću prilagođenu vašim stopalima.
 • Zaštitini umetak koji se stavlja na palac može uticati na smanjenje pritiska i ublažiti trenje.
 • Operacijom se može korigirati svako kurije oko čekićasti defomirani prsti (parcijalna ili potpuna dislokacijom jednog od zglobova) uzrokovani reumatoidnim artritisom.

Ako osjećate izuzetno jake bolove prilikom hodanja, možda ćete se odlučiti za hirurški zahvat pod nazivom artrodeza. To je zahvat kojim se postiže ukočenost zgloba. Nakon zahvata i oporavka, za nekoliko mjeseci do godine dana, dolazi do spajanja dviju kosti i između njih više nema pokreta. Iako ovaj zahvat rezultira nemogućnošću pokretanja određenog zbloba, on ipak u velikoj mjeri dovodi do smanjenja bolova.

Osteoartritis

Osteoartritis (OA) se obično javlja kod ljudi iznad 40 godina starosti kod kojih je hrskavica između kostiju u velikoj mjeri istrošena da ne može više obavljati svoju funkciju.
OA se najčešće javlja u stopalu, naročito u korjenu nožnog palca.
Terapija:

 • Redovno vježbanje može pomoći jer se tako jačaju mišići koji učestvuju u funkciji zglobova. Stručnjaci preporučuju da nekoliko puta dnevno odvojite vrijeme da vježbate palčeve. To ćete činiti tako što ćete spojiti stopala, a zatim pomjerati palac jedne noge prema palcu druge noge i obratno. Joga je odličan način vježbanja za sve zglobove. Plivanje je takođe dobro jer ne optererćuje zglobove.
 • Preporučuje se da držite kilažu pod kontrolom kako biste smanjili pritisak težine na vaše zglobove.
 • Lijekovi protiv bolova ili steroidi mogu biti od pomoći. Takođe postoje kreme i  gelovi koji se apsorbuju u krvotok te mogu smanjiti upalu zglobova i olakšati bolove.
 • Možete koristit ortopedske uloške, ortoze ili specijalnu obuću.
 • Mnogi smatraju da preparati poput glukozamina i kondroitina mogu pomoći kod ublažavanja bolova uzrokovanih osteoartritisom. Međutim, efekti ovih preparata još uvijek nisu dovoljno ispitani. Oni možda neće svakom odgovarati, tako da se ne preporučuje uzimanje glukozamina ljudima koji imaju alergiju na morske plodove.
Ako se vaše stanje nije poboljšalo nakon terapije, vjerovatno ćete se morati podvrgnuti operativnom zahvatu. Postoji niz postupaka koji mogu pomoći kao što su: hirurško ispravljanje angularnih (kutnih) deformiteta zglobova, ugrađivanje totalne endoproteze zgloba (tzv. umjetni zglobovi), te spajanje krajeva kostiju u zglobu, kako bi se spriječilo kretanje zgloba, i na taj način olakšala bol u zglobu.
Reproduced with permission from NHS Choices (www.nhs.uk) © Crown Copyright 2010
CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS