Muškarac nema želju za seksom? Možda ulazi u „menopauzu“

Muškarac nema želju za seksom? Možda ulazi u „menopauzu“

Pad nivoa testosterona mogao bi da bude uzrok brojnih promjena kroz koje muškarci prolaze u srednjim godinama, smatraju stručnjaci.
muskarac-ulazi-u-menopauzu

Mnogi stručnjaci upozoravaju da bi pad testosterona u srednjim godinama mogao da bude glavni uzrok brojnih zdravstvenih problema, poput nedostatka energije, slabe koncentracije, razdražljivosti i impotencije, pa ne čudi što HRT terapija (hormonska substituciona terapija) u posljednje vrijeme doživljava veliki “bum“ u svijetu.
Međutim, pojedini naučnici HRT terapiju smatraju ekstremnom mjerom koja više služi sticanju profita.
“Kod većine gojaznih muškaraca nivo hormona raste kada počnu da mršave. Niži nivo testosterona mogu da prouzrokuju i brojne promjene u životnim navikama ili psihofizičkom zdravlju muškaraca, poput neumjerenog konzumiranja alkohola ili pojedinih stanja poput depresije”, navodi profesor Geri Vitert sa Univerziteta u Adelejdu u Australiji.
Postoji još jedan problem koji onemogućava donošenje konačnog zaključka – naučnici nisu sigurni koji nivo testosterona je ‘nezdrav’. On može varirati ne samo tokom života, već i na svakodnevnom nivou.
“Normalni nivo testosterona može se kretati u rasponu od 10,4 do 41,6 nanomola po litru krvi. Praktično je nemoguće reći koji nivo je zdrav. Muškarac može biti zdrav i voditi aktivan seksualni život, a imati relativno nizak nivo testosterona u krvi”, navodi Marijan O Konor, profesor psihoseksualnosti u Centru za odnose među parovima Tavistok u Londonu.
Uprkos tome što veliki broj sredovječnih muškaraca ima niži nivo testosterona, ističe Konor, samo dva odsto slučajeva zahtjeva sprovođenje terapije i to zbog realnog poremećaja, hipogonadizma, gdje testisi usljed oboljenja ili fizičkog oštećenja ne proizvode dovoljno testosterona.
Savjet ostalim muškarcima?
Umjesto podvrgavanja HRT terapiji, čije dejstvo nije u potpunosti ispitano, nivo testosterona može da poveća redovna fizička aktivnost, gubljenje suvišnih kilograma, kvalitetan san i držanje dijabetesa tipa 2 pod kontrolom.
Pojedini lijekovi, međutim, poput beta blokatora, opioidnih analgetika poput morfina, steroida poput prednisolona i nekih lijekova protiv epilepsije mogu smanjiti proizvodnju testosterona u organizmu. U tom slučaju porazgovarajte sa ljekarom o uvođenju alternativne terapije. Ukoliko to nije moguće, uzmite u obzir HRT terapiju.

TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!