Mucanje kod djece

Mucanje kod djece

 mucanje-kod-djece

Još se uvijek ne zna tačan razlog mucanja, ali poznato je kako se može javiti bilo kada, a najviše u najmlađoj dobi zbog čega se mucanje kod djece smatra jednim od najčešćih govornih poremećaja. Važno je pristupiti rješavanju problema smireno i na vrijeme.
Mucanje kod djece se najviše manifestira tokom govora koje se često prekida umetanjem zvukova ili riječi što kasnije otežava izgovaranje riječi. Djetetu koje muca obično zadrhti glas, dolazi do crvenila i pojačanog pulsa. Zbog napetosti koju dijete osjeća cijelo vrijeme dok čita dolazi do čestih pauza.
Poremećaj koji se manifestira tijekom govora postoji duže vrijeme, a postoji nekoliko mogućih razloga zašto dolazi do mucanja. Stručnjaci su složni kako u obzir treba uzeti nekoliko faktora kao što su odnosi unutar obitelji, ali i stav djeteta u društvu, koliko je dobro prihvaćeno te koliko ima razvijenu socijalnu inteligenciju.
Mucanje se može pojaviti zbog nasljednog faktora te psihičke nestabilnosti djeteta, ali i zbog lošeg osjećaja za ritam. Iako se može javiti bilo kada pokazalo se da je mucanje problem koji najčešće pogađa dječake u dobi između 2 i 5 godine. Primijetite li da dijete dok govori ponavlja glasove nekoliko puta, očito je kako se radi o djetetu koje ima govorni poremećaj, a koji se može riješiti uz pomoć logopeda i dovoljne ustrajnosti od strane roditelja.

Roditelji čija djeca imaju problem s mucanjem, trebali bi razmisliti da s djetetom pričaju sporije i pažljivo slušaju što im dijete govori. Važno je ne prekidati dijete dok govori te biti koncentriran na ono što priča, a ne na mucanje. Roditelji djeci trebaju biti najveća podrška i dati mu do znanja kako će uspjeti riješiti problem mucanja te kako to nije ništa strašno i da nisu jedini koji imaju ovakav problem.
Iako ne postoji čudotvorni lijek koji će problem riješiti preko noći i učiniti da jednostavno nestane, krene li se na vrijeme s terapijom mucanje bi u potpunosti moglo biti zaboravljeno. Upravo roditelji trebaju pratiti svoje dijete i reagirati pravovremeno na svaki znak promjene, kako bi dijete što prije moglo nastaviti dalje, bez ometanja ili bilo kakvih ograničenja, zbog čega će se osjećati kao da nigdje ne pripada.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS