Mršavljenje


 

Mnogi doktori danas vjeruju da je obim struka važan za zdravlje. Indeks tjelesne mase (BMI) je dobar način da utvrdite da li ste debeli, ali time nije sve rečeno.

Indeks  tjelesne mase (BMI) je dobar način da utvrdite da li ste debeli, ali time nije sve rečeno.
BMI ukazuje na to koliko je vaša težina zdrava u odnosu na vašu visinu i pol.
Ako imate visok BMI, vjerovatno imate višak sala. Međutim, vaše zdravlje može biti više ili manje ugroženo u zavisnosti od toga gdje su naslage sala.
Ako imate veliku količinu sala na trbuhu (za razliku od sala na zadnjici i bedrima) postoji veći rizik da obolite od dijabetisa ili srčanih oboljenja.
Zdrav obim struka kod muškaraca je manji od 94 cm, a kod žena manji od 80cm.
Mršavljenje i održavanje stečene težine nije jednostavno, ali je višestruko korisno. Sve što trebate da uradite je da unesete male promjene u način života kako biste održali zdravu težinu.

Zašto mršaviti?

Gojaznost je takođe povezana sa ozbiljnim zdravstvenim problemima, uključujući povećan rizik od dijabetisa tipa 2, srčanih oboljenja, raka dojke, debelog crijeva i prostate.
Većina gojaznih ljudi za svoju prekomjernu težinu mogu kriviti unos više kalorija nego što im je potrebno.
To znači da postoje dva osnovna načina da smršate: jedite manje ili budite fizički aktivniji. Najbolji način da smršate je kombinacija to dvoje.
Dobra vijest je da možete smanjiti rizik od zdravstvenih problema uzrokovanih gojaznošću tako što ćete mršaviti jedući zdravije i povećanom fizičkom aktivnošću.
Pored malih izmjena u prehrambenim navikama, veliki napredak u skidanju kilograma možete postići i pojačanom fizičkom aktivnošću.
 
Reproduced with permission from NHS Choices (www.nhs.uk) © Crown Copyright 2010

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS