Mozak “efikasniji” kada govorite dva jezika

Mozak “efikasniji” kada govorite dva jezika

Bilingvizam stimuliše mozak i pruža značajne kognitivne prednosti djeci, zdravim osobama, kao i pacijenatima koji pate od neke neurološke patologije, kao što je Alchajmerova bolest, ističe se u studiji doktorantkinje s belgijskog Univerziteta u Gentu.

mozak


Istraživanjem su bila obuhvaćena 54 djeteta predškolskog uzrasta istog nivoa inteligencije i lingvističkog razvoja. Mališani su podjeljeni u dve grupe, od kojih je jedna pohađala nastavu na dva jezika (francuski i holandski), a jedna samo na maternjem.
Nakon godinu dana, naučnica je putem testova uporedila intelektualne sposobnosti dece iz obe grupe.
“Poslije godinu dana, djeca koja su imala dvojezičnu nastavu ostvarila su bolje rezultate na testovima inteligencije od djece koja su školu pohađala samo na maternjem jeziku”, kazala je autorka studije Evi Vumans, prenose belgijski mediji.
Drugo istraživanje, sprovedeno u saradnji sa univerzitetskim bolnicama u Gentu i Briselu, otkrilo je da dvojezičnost može da uspori negativne kognitivne simptome Alchajmera za četiri do pet godina.
“Dvije druge studije su, pak, pokazale da odrasle dvojezične osobe postižu bolje rezultate na kognitivnom planu od osoba istog uzrasta koje govore samo jedan jezik. Najviše koristi imaju bilingvisti koji često koriste drugi jezik, poput prevodilaca”, navela je Vumansova.

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS